Slovenija
12 ogledov

Naval mladih na zavod

Brezposelni Žurnal24 main
Iskalci prve zaposlitve. Oktobra jih je med prijavljenimi več kot polovica.

Brezposelni. Oktobra se bodo v evidenco brezposelnih najverjetneje v večjem številu prijavljali mladi do 29 let, pričakujejo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ). Kot pojasnjujejo, jeseni običajno močno naraste prijavljanje iskalcev prve zaposlitve, ker se jim izteče študijsko leto.

Če je sicer med novoprijavljenimi brezposelnimi vsak mesec približno od 35 do 45 odstotkov mladih, ta delež po besedah svetovalcev na ZRSZ oktobra naraste na več kot polovico; lani je znašal celo več kot 61 odstotkov.

Ob prijavi na ZRSZ ima večina mladih končano vsaj poklicno srednjo šolo. Po podatkih s konca julija je bila med brezposelnimi mladimi skoraj petina z diplomo, več je tudi mladih s peto stopnjo izobrazbe, medtem ko sta deleža mladih s srednjo poklicno in osnovnošolsko izobrazbo manjša.

“Iskalci pogosto na vsa delovna mesta, na katera se prijavljajo, pošiljajo enako motivacijsko pismo, enak življenjepis. To je zelo pogosta napaka,” opozarja Gregor Mesarič iz podjetja Moja zaposlitev. Iskalcem svetuje, naj bo vsaka prijava unikatna in naj ne čakajo le na oglase, ampak tudi sami pokličejo kakšno podjetje. Kot poudarja, delodajalci namreč objavijo le približno 20 odstotkov prostih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.