Slovenija
41 ogledov

Naval na anonimni telefon za starejše

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Na začetku novembra smo dobili nov anonimni in brezplačni telefon za starejše, ki je naletel na dober odziv med starejšimi.

Na anonimni in brezplačni telefon za starejše osebe, žrtve nasilja, so v Skupnosti centrov za socialno delo v skoraj dveh tednih prejeli bistveno več klicev, kot so pričakovali; na njih se je do zdaj med 8. in 14. uro v upanju na pomoč obrnilo 26 starejših. V centru je namreč vsak dan med 8. in 14. uro na voljo usposobljena svetovalka, s pomočjo interaktivnega odziva pa je pomoč za žrtve dosegljiva 24 ur na dan. Lahko tudi pustijo sporočilo in jih svetovalka pokliče nazaj.

Brezplačna telefonska številka za starejše, ki so žrtve nasilja: 080 28 85.

Visoko številko do neke mere pričakovali
"Gre za kar visoko številko. Po eni strani smo jo pričakovali, po drugi strani pa je presenečenje, da pomoč išče toliko starejših," razmišlja Sendi Murgel iz skupnosti centrov za socialno delo (SCSD) in dodaja: "To je populacija, ki potrebuje pozornost. Mislim, da smo se v zadnjem času zelo osredotočili na otroke in ženske ter morda res malo premalo na starejše. Zato zdaj veliko pozornosti namenjamo povezavam z društvi upokojencev."

Starejši s težavo poiščejo pomoč, "še posebno, ko gre za stvari znotraj družine in ko so odvisni od pomoči nekoga drugega", ocenjuje Sendi Murgel.

Težavni medsosedski odnosi
Na prvem mestu med najpogostejšimi težavami Murglova omenja medsosedske odnose. "Ti so se izkazali za najbolj problematične, ker ni ustrezne institucije, na katero bi se lahko obrnili. Vseeno starejše usmerjamo na center ali policijo, vendar ti posredujejo, šele ko je nekaj res narobe. Včasih so tudi v dilemi, kaj narediti, ker starejši reče, da gre za nasilje, sosed pa to zanika."

Pogoste spolne in telesne zlorabe
V SCSD so sicer že ob odprtju telefonske linije poudarili, da izkušnje kažejo, "da je po navadi nasilje nad starejšimi ljudmi ponavljajoče se in dalj časa trajajoče dogajanje. Oblike nasilja so različne". Med najpogostejše oblike spadajo spolne in telesne zlorabe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.