Slovenija
17 ogledov

Navodila za domov

Bolnika ne bo mogoče zgolj z leporečjem prepričati, naj ne gre na kontrolo v bol Žurnal24 main
Priročnik. Zdravstveni dom Ljubljana edini, ki ga je naročil za vse zdravnike.

“Znano je, da bolniki, ki prihajajo v ambulante, prisluhnejo našim nasvetom, a si zapomnejo le desetino,” pravi Ksenija Tušek Bunc, sourednica novega priročnika za zdravnike Navodila za bolnike. “Zdaj bodo lahko bolniki po obisku zdravnika v roke dobili tudi pisna navodila, ki jih bodo v miru prebrali doma,” dodaja.

Trije sklopi navodil

Vsebina. V priročniku je predstavljenih 62 najpogostejših simptomov, 110 bolezni in poškodb ter 35 posebnih stanj. To so stanja po operacijah, določenih boleznih, stanja odvisnosti, nosečnosti in podobno.

Priročnik z informacijami o najpogostejših simptomih, boleznih, poškodbah in posebnih stanjih zajema namreč tudi zgoščenko z navodili za bolnike. Navodila lahko zdravniki natisnejo in jih ponudijo bolnikom. Po besedah recenzenta priročnika Janka Kersnika imajo bolniki celo pravico, da od svojih zdravnikov takšna navodila zahtevajo.

Bolnik naj se drži navodil

“Ta navodila so pokrila večino problematike, s katero se srečujemo v osnovnem zdravstvu,” meni Kersnik. Nekaj naročil je po njegovih navedbah že bilo, posebej je izpostavil Zdravstveni dom Ljubljana, ki je nabavil priročnik vsem zdravnikom v ambulantah.

“S tem prispevkom smo želeli spodbuditi tudi sodelovanje bolnika,” pojasnjuje Tušek Buncova. Pri pisanju so se zato osredotočili predvsem na to, kaj lahko bolnik sam naredi za izboljšanje svojega zdravstvenega stanja. “Pri zdravljenju krvnega pritiska ni dovolj, da mu naredimo potrebne preiskave, mu predpišemo zdravila in damo navodila, ampak da se bolnik teh navodil v svojih zmožnostih tudi drži,” zaključuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.