Slovenija
32 ogledov

Navodila za pravilno stavkanje

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Ministrstvo je šolam poslalo okrožnico z navodili, kako ravnati med sredino stavko.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je vsem vrtcem, osnovnim, srednjim in glasbenim šolam v petek poslalo okrožnico, v kateri narekujejo, kako ravnati ob napovedani stavki javnega sektorja, ki bo v sredo.

Delo družbenega pomena

Vzgoji in izobraževanju so podelili status dejavnosti oziroma dela posebnega družbenega pomena, kar jih po zakonu o stavki zavezuje, da upoštevajo minimum delovnega procesa in izpolnjevanje mednarodnih pogojev. Poslali so jim tudi seznam konkretnih del in nalog med stavko, ki med drugim narekuje, da starše obvestijo o datumu in načinu izvedbe stavke ter jim sorazmerno znižajo plačilo vrtca za ta dan.

Sindikat oponira

Branimir Štrukelj, vodja sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, je okrožnico označil kot ustrahovanje in zavestno zavajanje s strani ministrstva. "Ustava v 77. členu natančno pravi, da se pravica do stavke lahko omeji zgolj z zakonom, minister pa jo poskuša omejiti z
okrožnico."

Komentarjev 2
  • Jernej Jursnik 12:29 17.april 2012.

    edini kateri si ne zasluži dobiva plače so sindikati.Res da nekateri imajo premalo plače vendar je več tistih ki si jo sploh ne zaslužijo.

  • Fulmmer 08:32 16.april 2012.

    Ja g. Štrukelj, mislim da tudi vaši fanatični verniki ne bodo plačevali nekaj kar ne bo narejeno, tako da je ta okrožnica potrebna. Vi bi najbrž radi, da država plača stavko, mi pa še vse storitve, ki ne bodo opravljene?!