Slovenija
23739 ogledov

Ministrstvo poslalo šolam smešno navodilo

šolam
1/4
Zaradi pozebe težave pri nabavi jabolk za tradicionalni slovenski zajtrk. Cene v trgovinah višje in še se bodo dvignile!

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi, poleg kruha, masla, medu in mleka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji, sestavljalo jabolko.

A zaradi hude spomladanske pozebe je pridelek jabolk bistveno manjši in slabše kakovosti. "Pozeba je bila tako huda, da je bila z Zakonom o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijski proizvodnji med 21. in 22. aprilom 2017 razglašena naravna nesreča," so v okrožnici šolam zapisali na kmetijskem ministrstvu. 

"Obveščamo vas, da v primeru težav pri nabavi jabolk, lahko letos jabolka nadomestite s katerokoli drugo vrsto slovenskega sadja. Če naletite na premajhno ponudbo in vam razmere dopuščajo, večje plodove razrežite na manjše krhlje," še svetujejo na ministrstvu. 

Jabolk za dve tretjini manj

Sadjarji naj bi v 2017 pospravili iz intenzivnih sadovnjakov za več kot dve tretjini manj jabolk in skoraj za tri četrtine manj hrušk kot v letu 2016, ki po proizvodnji jabolk in hrušk že tako ni bilo ugodno. 

"Od pri nas najpomembnejših sadnih vrsti, jabolk in hrušk, pričakujemo letos v intenzivnih in tudi ekstenzivnih sadovnjakih izredno slab pridelek," navajajo pri Statističnem uradu. "Tako naj bi sadjarji letos pospravili iz intenzivnih sadovnjakov za 69,3 odstotka manj jabolk in za 71,2 odstotka manj hrušk kot v za pridelek teh dveh sadnih vrst tudi neugodnem letu 2016."

Povprečni hektarski pridelek jabolk v intenzivnih sadovnjakih naj bi po podatkih Sursa letos tehtal 5,6 tone, to je za štiri petine oz 79 odstotkov manj od zadnjega desetletnega povprečja in najmanjši doslej. 

Cene v nebo Zdravje Maslo: Strah, da ga zmanjka za praznike

Tudi povprečni pridelek hrušk v intenzivnih sadovnjakih – ta naj bi tehtal 4,5 tone na hektar – naj bi bil skoraj za tri četrtine oz. za 74 odstotkov manjši od zadnjega desetletnega povprečja in najmanjši doslej. 

Slaba tudi letina češpelj in sliv

"V ekstenzivnih sadovnjakih se letos pričakuje za več kot polovico manj jabolk in hrušk (za 58,8 oz. 52,8 odstotkov) ter za 41,4 odstotkov manj češpelj in sliv kot lani," so izračunali pri Sursu.

Jabolka | Avtor: Profimedia Profimedia

Povprečni pričakovani pridelek jabolk je tako 9,8 kilogramov na drevo, kar je po izračunih Sursa za tri četrtine manj od zadnjega desetletnega povprečnega pridelka, povprečni pričakovani pridelek hrušk je 10,0 kg na drevo kar je za 65 odstotkov manj od zadnjega desetletnega povprečnega pridelka. 

Poznalo se bo tudi na trgovskih policah

In kako se bo slaba letina poznala na trgovskih policah. "Jabolk je letos zaradi slabe letine na celotnem trgu vsaj za 30 odstotkov manj," pravi Tanja Durin iz Mercatorja. "Ker se cene oblikujejo glede na trenutno ponudbo in povpraševanje, so nekoliko višje, v povprečju za 15 odstotkov glede na lani."

Dodaja, da slovenskih jabolk in hrušk prvega kakovostnega razreda na trgu že primanjkuje. "V Mercatorju smo jih tudi to sezono odkupili, kolikor jih je le bilo možno," pravi Durinova. "Potrebne količine moramo dopolnjevati s pridelki od drugod. S tem in tudi z raznimi akcijami omogočamo kar najbolj konkurenčne cene in s tem kupcem v sezoni, ko je povpraševanje največje, ugodne nakupe."

jabolka Tako vas zavajajo Slovenija Tako vas zavajajo trgovci

Pri Sparu prava tako poudarjajo, da imajo slovenski dobavitelji za odkup na voljo manjše količine jabolk in hrušk, zato potrebno razliko dokupijo iz tujine, npr. na Hrvaškem, v Srbiji in Nemčiji.

Težave tudi pri španskih jabolkah 

"Cene sadja in zelenjave so se tako pri nas kot tudi drugje po Evropi precej zvišale," pa pravijo pri Tušu. "Španijo, ki je glavni vir sadja in zelenjave za Evropo, predvsem njen jug, so pozimi prizadela neurja, Slovenijo pa spomladi zmrzal, kar se zelo hitro odrazi tudi v cenah," razlagajo pri Tušu. "Ponekod po Evropi so se cene potrojile, pri nas so cene jabolk in hrušk za polovico višje kot v preteklih letih, pričakujemo pa, da se bodo te v januarju in februarju še zvišale."

Že sedaj si zaradi pomanjkanja pomagajo z uvozom, zaradi manjše pondube pa pričakujejo posledično tudi manjšo prodajo. 

Jabolka | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Hoferju poudarjajo, da je na tržišču nasploh zardi mraza in slabega vremena občutiti pomanjkanje svežega sadja, kar je opazno tudi pri jabolkah in hruškah. 

"Letošnji pridelek je tudi na ravni Evropske Unije najslabši v zadnjih letih, še posebej močan izpad je mogoče opaziti v Sloveniji," razlagajo pri Hoferju. "Skladno s tem so tudi nabavne cene višje, zato so jabolka in hruške pri nas trenutno na voljo po 10–15 odstotkov višjih cenah kot preteklo leto, kar so glede na trg še vedno več kot konkurenčne cene."

sadovnjak Slovenija Katastrofalno leto za sadje

Dodajajo, da se trudijo, da bi pomanjkanje njihovi kupci čim manj občutili ter da so pri ponudbi konkurenčni. "Hkrati bi želeli poudariti, da Hofer že od vstopa na slovenski trg podpira lokalne pridelovalce," izpostavljajo pri Hoferju. Zato so se s slovenskimi pridelovalci odločili, da bodo pridelek jabolk, ki ga je poškodoval aprilski mraz, odkupili in tako dodatno podprli lokalne pridelovalce. "Jabolka so namreč kljub slabšemu videzu ostala sočna, odličnega okusa in polna hranilnih snovi," razlagajo pri Hoferju.

Le jabolka letošnje sezone

Tudi pri Lidlu priznavajo, da je slaba letina vplivala na cene sadja in zelenjave. "Cene pri nepakiranih jabolkih so se na celotnem trgu in posledično tudi pri Lidlu Slovenija zvišale za 10 centov, medtem ko se cene pakiranih jabolk v dvokilogramski vrečki in tudi cene hrušk glede na lansko leto niso spremenile," razlagajo pri Lidlu. "V Lidlu Slovenija se na spremembe na trgu odzovemo individualno – na vsak primer posebej. Vsekakor pa je naše poslanstvo zagotavljati najboljšo kakovost po ugodnih cenah in se bomo potrudili, da bo morebiten dvig cen na trgu čim manj vplival na končno ceno sadja na naših prodajnih policah."

Vsi trgovci zagotavljajo, da imajo v ponudbi le jabolka letošnje sezone. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • igor39 23:05 10.november 2017.

    Take butalske izjave in navodila so možna samo od teh kurčevih ministrov,ki niso nikoli nič delaliiii.Takim samo strel v glavo.🔫🔫🔫🔫

  • Avatar Leon
    Leon 15:25 10.november 2017.

    Ministrstvo poslalo šolam smešno navodilo........ali smešna ministrica je poslala zmešana sporočila ,kar pa ni prvič ! To je možno samo v S.Koreji !

  • Avatar Džoser
    Džoser 14:36 10.november 2017.

    Saj to sploh ni bil v moji mladosti tradicionalni zajtrk. Otroci rudarjev smo za zajtrk jedli cikorijo in kruh. Bela kava in maslo z !Edom so imeli samo premožni in kmetje. Ne vem zakaj taka reklama? Jabolka smo jedli le ...prikaži več če smo jih na rabutali (pri kmetih pokradli brez dovoljenja ali z dreves ali pod drevesi)! Marmelada je bila samo za večje praznike. Zato ne ropotajte o Tradicionalnem slovenskem zajtrku!