Slovenija
93 ogledov

Nazdravljanje zmagovalcev

Na Ptuju se v štabu doktorja Štefana Čelana že veselijo zmage, pa čeprav rezulta
1/11
Žurnal24 main
V volilnih štabih zmagovalcev veselo nazdravljali, v krogih poražencev bolj ali manj športno prenesli poraz.

Fotografije iz volilnih taborov si oglejte TUKAJ.

Najbolj vroče nocoj je bilo vsekakor v dolenjski občini Mirna Peč, kjer je izid med zdajšnjim županom Zvonkom Lahom in njegovim protikandidatom Leopoldom Pungerčarjem neodločen, oba sta prejela natanko 806 glasov. „Prejeli smo vse glasovnice; glasovanja po pošti ni bilo, saj nismo prejeli nobene zahteve,“ nam je povedala Vladimira Fabjan Barbo s tamkajšnje volilne komisije.

Ugotavljanje izidov na voliščih je torej zaključeno. Sledi takoj žreb? „Ne, najprej se počaka na pravnomočnost zapisnikov, ki se izteče jutri ob polnoči. Če nobenega ugovora ne bo, bo volilna komisija izvedba žreb,“ še pove Fabjan Barbova in doda, da takšnega primera res še ni bilo. Posvetovali so se že z državno volilno komisijo: „O načinu izvedbe se bosta morali strinjati obe strani, izbrali bomo najbolj nevtralno osebo, ki bo žreb opravila; bodisi da se bo vleklo listke, številke, karkoli,“ še pove in doda, da je realno sicer v prvi vrsti pričakovati ugovor, torej ponovno štetje glasov.

Izola: po prvih kazalcih preobrat
V Izoli, kjer je v prvem krogu prišlo do hude zmede, potem ko so izginjale in se zopet pojavljale glasovnice, je bilo v večeru še zelo vroče. Potem ko so podatki na državni volilni komisiji nekaj minut pred osmo kazali, da krepko vodi kandidat Tomislav Klokočovnik, nam je njegov protikandidat Igor Kolenc postregel z drugačno sliko: „Imam povsem drugačne podatke, ki jih dobivamo neposredno s posameznih volišč. Po naših podatkih trenutno vodim jaz in to za 34 glasov. V vsakem primeru bo tesna,“ še doda Kolenc.

Njegova napoved se je izkazala za pravilno, na koncu je Kolenc kot zmagovalec zbral 52,33 odstotkov glasov.

Bogataj: "Kranjčani zavrnili tajkunskega župana"
V gorenjski prestolnici se je med kandidatoma za županski stolček Mohorjem Bogatajem in Hermino Krt bil umazan boj, po končanem štetju glasovnic pa se je tehtnica nagnila na stran Bogataja. Ta je Krtovi večkrat očital, da jo podpirajo gospodarstveniki, ki so uničili gorenjsko gospodarstvo, na kar mu je slednja odgovarjala, da je Kranj vodil od leta 1998 do 2006, v tem času razprodal občinsko zemljo in sklepal sporne posle.

Za mlade bi odkupili in predelali stari zimski bazen v Savski Loki. Tam so parkirišča, tam ne bi nikogar motili.
Mohor Bogataj

Hermina je še pred razglasitvijo uradnih rezultatov zatrdila, da so danes na volišče odšli ljudje, ki želijo spremembo v Kranju, medtem ko je Bogataj tarnal nad nepravično tekmo in številnimi kršitvami volilnega molka: “Danes sem dobil okoli 60 klicev o tem, da so volivci v soboto in danes na dom dobivali številne letake, katere so krasili podpisi moje tekmice."

"Glede na anonimke in ves kapital, ki je bil vložen v volilno kampanjo nasprotnice v primerjavi z mojim skromnim vložkom, takega rezultata nisem pričakoval. Ta dosežek pomeni, da ljudje še vedno verjamejo besedam ter da želijo ljudskega in ne tajkunskega župana,“ je zadnje rezultate komentiral Bogataj.

Na vprašanje, kaj bo prva stvar, ki jo bo naredil, ko se usede na županski stolček, pa odgovori: “Prevetrili bomo pogodbe in finance, naredili bomo revizijo postopkov. Bojim se, da se bodo pokazale grde stvari. Poti za naprej so začrtane. Nisem dajal nekih velikih obljub, ki jih ne bi mogel uresničiti. Delali bomo pošteno, vestno in v skladu finančnih zmožnosti.“

Ptuj: Protikandidata že segla v roke
Na Ptuju so se v štabu doktorja Štefana Čelana že pred osmo veselili zmage, pa čeprav rezultati še niso bili uradni. Ob osmi uri sta si Čelan in Luci že segla v roke, Luci je zmagovalcu čestital za boljši rezultat. Pravi, da ni razočaran, da je treba spoštovati voljo volivcev. „Vedeli smo, da bo rezultat tesen, seveda pa smo si želeli naše zmage,“ pravi.

Čelan je z rezultati seveda zadovoljen, pravi pa, da počitka po volitvah ne bo. „Že jutri nas čaka delo, saj so nekateri projekti zaradi drugega kroga volite nekoliko zastali“.

Piran: Še vedno na svojih bregovih
V Piranu sta se oba kandidata oglasila še pred preštetimi glasovi. Tomaž Gantar je na očitke glede slabega vodenja v prvem mandatu odgovoril, da misli, da kakšnih posebnih napak niso delali.

Peter Bossman je po drugi strani na očitke, da nima pojma glede vodenja občine povedal: „Vsak župan, ki je prvič izvoljen, nima pojma o vodenju občin. Za to ne obstajajo nobene šole.“ Odzval se je tudi na očitke glede svojega pomanjkljivega znanja slovenskega jezika: „Nikoli ne bom perfektno govoril slovenskega jezika. Vendar marsikateri Slovenec ne zna perfektno uporabljati slovenskega jezika, slavisti so okrog tega pogosto slabe volje.

Na koncu je slavil tako imenovani slovenski Obama, ki je zbral 51,11 odstotka glasov volivcev.

V Kočevju nova metla
V Občini Kočevje slavi novi župan, Vladimir Prebilič. Janko Veber se od županskega stolčka poslavlja: „Predvsem čestitam protikandidatu za izjemen uspeh, pri tem pa želim srečno kočevski občini.“ Spremembe v vodstvu na pragu novega mandata pospremi z besedami: „O novem štiriletnem obdobju bodo morali razmišljati tisti, ki so zdaj izvoljeni, to veselje prepuščam njim,“ pravi Veber, ki bo se bo tako poslej lahko posvetil svojemu poslanskemu mandatu.

Muhič prvi župan z drugim mandatom
Pričakoval sem takšen razplet, čeprav me preseneča nizka volilna udeležba. Očitno je svoje dodalo tudi vreme, res pa je tudi, da sta dva kroga naporna, ne le za kandidate, pač pa tudi za volivce,“ pravi stari – novi župan novomeške občine Alojzij Muhič. Meni, da je bila sicer kampanja pred drugim krogom dokaj korektna: „V prvem pa je bilo vsega, tudi nizkih udarcev, predvsem pa blatenje mene kot aktualnega župana. Saj ste videli, nič ni bilo pravilno narejeno, oziroma sploh nič ni bilo narejeno,“ pravi Muhič in doda, da so vendarle volivci presodili, da si zasluži drugi mandat: „Vesel sem, da sem prvi župan Novega mesta, ki je dobil zaupanje tudi za drugi mandat.

Komen: Lešnjak še previden
Igralec Gojmir Lešnjak, ki kandidira za župana v Komnem, je po zadnjih rezultatih prejel 48,88 odstotka glasov, njegov protikandidat Danijel Božič pa 51,12 odstotkov. Gojc je tako izgubil boj za županski stolček.

V naših krajih je zelo pomembno iz kje je človek, ali si domač ali ne. V čast si štejem, da so me ljudje končno sprejeli za svojega. Ne glede na končni rezultat bi rad poudaril, da je prišlo do velikega premika v naših glavah. Druga stvar pa je tisto, kar nas čaka po “fešti“ – trdo delo in uresničitev napovedanih vizij,“ nam je pred razglasitvijo uradnih rezultatov zatrdil Lešnjak.

Na vprašanje, katere igralske prvine bi lahko unovčil kot morebitni novi župan, igralec zatrdi: “Svet je oder in oder je ves svet zatrdi v eni izmed svojih pesmic Boris A. Novak. Tako kot mi igramo svoje like na odru, tako po celem svetu župani igrajo svoje vloge, vmes pa so vraščene izkušnje, znanje, vizija, vedenje, ideja, za uresničevanje česa je potrebno ogromno energije.

Trofenik na sedežu svetnika
Občino Pesnica bo še naprej vodil Venčeslav Senekovič, kandidat SLS, ki je zbral slabih 63 odstotoka glasov. To bo že njegov četrti mandat.

V Rušah je v drugem krogu prepričljivo zmagal Uroš Štanc, kandidat SD, saj je pred proti kandidatom Ladislavom Pepelnikom zbral 74 odstotkov glasov.
Na čelu občine Slovenska Bistrica bo naslednja štiri leta dr. Ivan Žagar, ki je tej občini že županoval pred leti. Zbral je 58 odstotkov, podjetnik Jožef Pipenbaher pa 42 odstotka.

V Lovrencu na Pohorju slavi Joško Manfreda, ki je protikandidata Staneta Kodbo pustil dalež za sabo, saj je zbral skoraj 70 odstotka glasov.
Ormož bo še naprej vodil Alojz Sok, ki mu je uspelo zbrati dobrih 68 odstotka vseh glasov. Vili Trofenik se bo tako moral zadovoljiti s sedežem v občinskem svetu.

Na Celjskem šest novih in trije stari župani
Najbolj huda predvolilna bitka se je v drugem krogu županskih volitev bila v Šentjurju. Ti so se na koncu odločili za spremembe, saj so z dobrimi 55 odstotki glasov podprli Marka Diacija.

Čeravno je večina strank v drugem krogu podprla dosedanjega župana in poslanca Štefana Tisla (SDS), mu očitno to ni pomagalo, da bi zmagal še v tretje. »Spoštujem odločitev volivk in volivcev in čestitam Marku Diaciju,« je v sporočilo za javnost zapisal Tisel, ki bo v četrtek pripravil tudi tiskovno konferenco.

Precej napeto je bilo tudi v Žalcu, kjer so volivci skoraj 76 odstotkov glasov namenili Janku Kosu (SD), ki je prav tako novoizvoljeni župan. Volilna udeležba je bila v Žalcu pričakovano najslabša v Sloveniji, saj je svoj glasov oddalo le okoli 27 odstotkov občanov. Verjetno tudi zato, ker so volivci menili, da je že tako ali tako vse odločeno, ko se je zdaj že nekdanji župan in poslanec Lojze Posedel, ki je tokrat kandidiral s podporo skupine volivcev, javno odpovedal predvolilni bitki v drugem krogu. »Občane pozivam, naj ne glasujejo zame,« je dejal Posedel in s tem zmedel volivce. In celo dejal, da se bo, v primeru, da bi zmagal, odpovedal županski funkciji. Če bi se to zgodilo, bi bila žalska občina verjetno prva v zgodovini Slovenije, ki tudi v drugem krogu še ne bi dobila župana in bi morali razpisati nove volitve, za kar bi zapravili tudi dodatni denar.

Volivci so nove župane, poleg Žalca in Šentjurja, izvolili še v štirih občinah na Celjskem in sicer na Ljubnem, kjer je zmagal Franjo Naraločnik, v Nazarjah, kjer je zmagala Majda Podkrižnik, ki je tudi edina županja na širšem Celjskem, v Braslovčah, kjer bo županoval Brane Strojanšek in v Dobju, kjer je zmagal Franc Leskovšek. Novi-stari župani pa so ostali v občini Tabor, kjer je zmagal Vilko Jazbinšek (SDS), v Šmartnem ob Paki, kjer bo občino še naprej vodil Alojz Podgoršek (SD) in v Vitanju, kjer bo županoval Slavko Vetrih (SLS).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.