Slovenija
17 ogledov

Ne Agrokorjevi ponudbi

Žurnal24 main
Zaradi prepovedi razpolaganja z delnicami Mercatorja Pivovarna Laško se je nadzorni svet Pivovarna Laško odločil, da ne sprejme Agrokorjeve ponudbe.

Ker Pivovarna Laško do nadaljnjega ne more razpolagati z delnicami družbe Mercator, ne more izpolniti svojega dela obveznosti glede preknjižbe delnic Mercatorja. Nadzorni svet je tako soglašal, da se ponudba Agrokorja v tem trenutku ne sprejme.

V laški pivovarni so prejšnji teden znova zatrdili, da mora uprava kot ključno dejstvo za finančno sanacijo skupine Pivovarna Laško upoštevati, da junija zapade večina kratkoročnih posojil bank, ki jih brez dodatnega kapitala in doseženega dogovora z bankami ne bo mogla poravnati.

Konec leta 2010 pa je imela Pivovarna Laško 219 milijonov evrov kratkoročnih in 46 milijonov evrov dolgoročnih posojil.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je izrazil tudi pričakovanje, da bo v postopku, ki ga je družba začela istočasno z vlogo za začasno odredbo, s strani Vrhovnega sodišča prišlo do odločitve v razumnem roku in da zapleti v procesu prodaje ne bodo vplivali na korektno komercialno sodelovanje med družbama Agrokor in Pivovarna Laško.

Prodaja predmet več sej
Nadzorniki Laškega so o prodaji svojega deleža v Mercatorju govorili že na dveh sejah pretekli teden. Prejšnji torek so sejo prekinili, ko je urad za varstvo konkurence Laščanom omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja (enako omejitev je sicer izrekel tudi za NLB, NKBM, Abanko Vipa, Banko Celje, Gorenjsko banko in Banko Koper).

O prodaji Mercatorja je beseda znova tekla na petkovi seji nadzornikov, a tudi takrat odločitev o prodaji še ni padla.

Agrokor, ki je edini ponudnik za delež Laščanov v Mercatorju in za delnico trgovca ponuja 221 evrov, pa naj bi svojo ponudbo znova podaljšal, in sicer do danes.

V prodajo skupaj z bankami?
Banke so že pripravile sporazum o prodaji; njegov osnutek med drugim prevdideva, da bi lastnice 50,9 odstotka Mercatorja (Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, družba GB, Rodić M&B trgovina, Abanka Vipa, Radenska, Banka Koper, Hypo Alpe Adria banka, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding) delnice Mercatorja v roku enega leta prodale najboljšemu ponudniku.

Kot je prejšnji teden dejal prvi mož laške pivovarne Dušan Zorko, sporazuma o skupni prodaji niso podpisali, ker ga je trenutno podpisala manj kot polovica lastnikov Mercatorja. Sporazuma niso podpisale niti vse banke, je dejal in napovedal, da se bodo o podpisu odločali, če bodo to storili drugi partnerji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.