Slovenija
2027 ogledov

"Ne bo lahko, treba bo plačati in vračati zapitke te vlade"

KUL
1/10
Anže Petkovšek Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB.
Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB so podpisali in predstavili sporazum o povolilnem sodelovanju.

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB - Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek - so danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. 

"Danes je pomemben dan, tako za opozicijske stranke kot tudi za celotno Slovenijo," je po podpisu sporazuma dejal Šarec. "Leta 2018 smo se zbrali skupaj, ker smo čutili odgovornost sestaviti vlado, da ne bi že takrat prišli v tako situacijo, kot jo imamo danes. LMŠ je bila vedno manjšinska stranka, nismo veliko obljubljali, tisto, kar smo obljubljali, smo tudi realizirali. Pred prihajajočo epidemijo smo pustili zdrave javne finance, zato, da je bilo od kje jemati."

"Mi nikoli ne bomo razmišljali kot eden, to ni naš cilj. Tam, kjer vsi mislijo enako, tam po navadi nihče nič ne misli."

Marjan Šarec

Poudaril je, da se se zavedajo pomena sodelovanja. "V opoziciji dobro sodelujemo, čeprav skušajo nekateri vsako naše različno razmišljanje prikazati kot razkol," je dejal Šarec. "A to je naša prednost, da imamo različna mišljenja, a vseeno vemo, kaj je naš skupni cilj. Z glasovanji smo pokazali, da smo enotni in se zavedamo, kaj je naša naloga. Zato na tem mestu lahko zatrdim, da bomo štiri stranke opozicije sestavljale naslednjo vladno koalicijo, ki bo normalizirala Slovenijo in dosegla enotnost oz. umiritev slovenskega naroda. Razčistili bomo s korupcijo, ki se je razpasla v zadnjem času."

Fajonova je poudarila, da si želijo predvsem normalizacije Slovenije ob zdajšnjem velikem nezaupanju državljanov in državljank v vlado. "Nagovarjali bomo javno zdravstvo, vrednote, kot sta dostojanstvo in spoštovanje," je poudarila Fajonova. "Zadovoljna sem, da ponujamo alternativo, nov začetek Sloveniji." 

KUL | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Stranke, ki podpisujemo sporazum, smo medsebojno različne, programske razlike spoštujemo in se jih zavedamo," je dejal Mesec. "Sporazum je plod tega, da smo v opoziciji pokazali, da lahko sodelujemo tvorno. Sloveniji bomo pripeljali alternativo, ki bo oblikovala naslednjo vlado."

"Naša vlada ne bo vlada, ki se boji ljudstva, ampak bo delala za ljudstvo."

Luka Mesec, Levica

Vlada bo po besedah Mesca imela dve težki nalogi - postaviti alternativo skrajni razdiralni desni politiki vlade Janeza Janše, a, ker vlada ne sme biti vlada statusa quo, bo potrebno "nujne spremembe spraviti v tek". "Sporazum zajema štiri glavne prioritete," je navedel Mesec in naštel zdravje prebivalstva, družbeno solidarnost, zavezanost k trajnostnemu razvoju in varovanju okolja ter evropsko zavezanost. Ob tem je napovedal, da bodo iz zdravstva pregnali korupcijo, uredili oskrbo starejših, stanovanjsko problematiko mladih ter ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Bratuškova je poudarila, da so temelj uspešne socialne države uspešno in stabilno gospodarsrtvo, zdrave javne finance ter uspešen javni servis za ljudi. "V SAB bomo delali za stabilno poslovno okolje, v katerem bo gospodarstvo uspešno delovalo," je dejala Bratuškova. "Prioreiteta javno zdravstvo in javno šolstvo."

"Zgodovinski primanjkljaj pod to vlado bo zaznamovalo našo prihodnost, čaka nas veliko trdo in težko delo. Ne bo lahko, treba bo plačati in vračati zapitke te vlade."

Alenka Bratušek, SAB

Šarec je ob tem izključil možnost sodelovanja s strankami, ki sestavljajo trenutno vlado. "Če ne bomo dobili večine za sestavo vlade, bo verjetno še naprej vladal Janez Janša," je dejal Šarec. "Ne znam si predstavljati, da bi NSi šla kam drugam, kot k Janezu Janši. To smo že vse preizkusili in videli."

KUL | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Predsedniki oz. koordinator omenjenih štirih opozicijskih strank so besedilo sporazuma parafirali pred tednom dni. Že isti dan je sporazum potrdil svet SAB. Pristojni organi ostalih strank so to storili v soboto. Iz vseh strank so sporočili, da so organi strank namenili soglasno podporo besedilu sporazuma.

Sporazum "za normalizacijo Slovenije"

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je sicer opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah.

KUL | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kaj pravijo ankete?

Glede na rezultate ankete Dela nekaj manj kot 35 odstotkov vprašanih podpira oz. zelo podpira predvolilne koalicije strank na levem političnem polu. Predvolilno povezovanje na desnem polu podpira oz. zelo podpira skoraj 30 odstotkov vprašanih, ne podpira pa skoraj 47 odstotkov. Po mnenju dobre tretjine vprašanih bi na državnozborskih volitvah v prihodnjem letu največ glasov dobila koalicija strank na levem političnem polu, po mnenju dobre petine vprašanih pa na desnem polu.

Sporazum so podpisali opoldne na Trgu republike v Ljubljani.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 42
  • Dusan12 21:54 29.september 2021.

    Ti štirje klovni, pa še kar nastopajo, kdo jim pa plačuje te ure pred banko

  • munja 20:51 28.september 2021.

    štiriperesna deteljica, ki tokrat ne nosi sreče, ampak nesrečo.

  • mirror 15:56 28.september 2021.

    Kdaj pa bo plačala svoje zapitke Alenka, takrat ko je reševala Slovenijo na plečih davkoplačevalcev z najetjem kredita z visokimi obrestmi? Trojka bi bila cenejša in preglednejša.