Slovenija
40 ogledov

Ne bo nič lažje, samo dražje

slovenija 26.10.13, plakat, siva ekonomija, vzemi racun, plakat proti sivi ekono Anže Petkovšek
Čiščenje in drugo. Če boste najeli čistilko, boste morali na upravno enoto po vrednotnico za devet evrov. Dopolnilno delo. Po zadnjih podatkih je zaslužke prijavilo manj kot tisoč ljudi.


Da bo vpeljava vrednotnic oziroma vavčerjev za osebno dopolnilno delo pravičneje porazdelila vplačevanje prispevkov za pravice iz socialnega zavarovanja in ga poenostavila, je prepričan Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM). "Z vrednotnicami ne bomo preprečili dela na črno, bomo pa pokazali, da ga ne toleriramo, in dali preprosto možnost, da to delo legaliziramo," pravi Pogačar. Meni, da bo to delo urejeno bolje kot do zdaj.

Komplicirano z več stroški

Oseba, ki bo želela opravljati osebno dopolnilno delo, recimo varovati otroke, čistiti na domu ali prodajati ročno narejene izdelke, bo morala kot doslej to najprej prijaviti na upravni enoti oziroma na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Še naprej bo morala izdajati račune, voditi njihovo evidenco in o dohodkih iz tega dela poročati Davčni upravi RS, ki ji bo izstavila račun za 25 odstotkov akontacije dohodnine. Vendar pa ji teh poročil ne bo treba več oddajati vsak mesec in nato še na tri mesece, ampak le na pol leta. Na ministrstvu ob tem trdijo, da posamezniku ne bo treba voditi računovodstva. Seznam del bo še vedno omejen – na njem še vedno ne bo izdelovanja kozmetike, vključene pa bodo inštrukcije.


Hkrati bo moral po novem naročnik dela na spletu ali na upravni enoti kupiti vrednotnico za devet evrov, s katero bo za osebo, ki bo varovala njegove otroke ali čistila hišo, vplačal sedem evrov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter dva evra za zdravstveno zavarovanje.

Ena vrednotnica dan pokoja

"Izračun je narejen tako, da ta vsota predstavlja en dan pokojninske dobe," pojasnjujejo na ministrstvu. Veljala bo ves mesec, če bo oseba, ki bo opravljala osebno dopolnilno delo, to počela za pet naročnikov, pa bo pridobila pet dni pokojninske dobe. Če bo le prodajala izdelke, bo lahko ne glede na to, koliko bo s tem zaslužila, kupila le eno vrednotnico za ves mesec, torej za en dan pokojninske dobe. "V nasprotju z avtorskimi pogodbami osebno dopolnilno delo izvajajo ljudje, ki nimajo urejenega socialnega zavarovanja. Ali ni prav, da se tudi v njihovo korist plačujejo pokojninski prispevki in bodo iz tega naslova nekoč imeli pokojninsko dobo?" se sprašuje Pogačar.

Dohodnino še vedno sami

To delo bo sicer še naprej omejeno z višino zaslužka – v polletju posameznik ne bo smel zaslužiti več kot tri povprečne neto plače oziroma slabih 3.000 evrov. Pogačar priznava, da gre pri plačilu socialnih prispevkov v tem primeru za sistem pavšala, ki pa ga po njegovem mnenju ni mogoče uporabiti tudi za plačilo akontacije dohodnine. Čeprav podoben sistem že poznajo v Franciji, Pogačar meni, da še ni mogoče, da bi tudi pri nas naročnik glede na obljubljeno plačilo ob nakupu vrednotnice vplačal tudi 25 odstotkov akontacije dohodnine, izvajalec osebnega dopolnilnega dela pa bi bil s tem razbremenjen birokracije.

Vrednotnice naj bi se začele uporabljati po sprejemu sprememb zakona o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno, predvidoma s 1. januarjem prihodnje leto.

Preberite še: Kompliciranje že zakompliciranega

Komentarjev 2
  • dragec 08:04 27.marec 2014.

    če želite ilegalno, vprašajte poslanko SD

  • dragec 07:20 27.marec 2014.

    VSAK RAČUN ŠTEJE,SRBI BI TEMU REKLI: "KAKO ZA KOGA"