Slovenija
224 ogledov

Ne bo niti za stroške

Jutranjka Žurnal24 main
Odškodnina. Nekdanji direktor bo moral plačati, a za vse terjatve delavcev Jutranjke ne bo dovolj.

"Delavci niso še povsem obupali in pričakujejo, da bo zdaj, ko je po skoraj osmih letih pravdanja sodišče dosodilo, da mora Miha Rabič, nekdanji direktor, plačati nekaj manj kot 300 tisoč evrov odškodnine, vsaj del njihovih terjatev poplačan," nam je povedala Slavica Mirt, nekdanja sindikalistka v Jutranjki.

Nadzornika Marjana Rabiča in Mirjano Šulek, ki naj bi skupaj z Miho Rabičem Jutranjko oškodovali tako, da so na račune drugih podjetij v njihovi lasti nakazovali večje zneske denarja, je sodišče oprostilo. Miha Rabič je zaradi Jutranjke v zaporu že prestal 11-mesečno kazen zaradi neupravičene porabe državnih sredstev in ponarejanja poslovnih listin.

Za številne zadnje delo

 Velikega razočaranja in občutka izigranosti ob propadu, ko so pričakovali, da se bo vsaj del Jutranjke ohranil, delavci še niso pozabili, je dejala Mirtova in dodala: "Posledice občuti ne samo Sevnica, ampak celotno Posavje in Mirnska dolina povrhu."

"Veliko delavkam Jutranjke se ni nikoli več uspelo zaposliti," je povedala Irena Pirc, direktorica sevniške območne službe zavoda za zaposlovanje. Stopnja brezposelnosti je zaradi propada tako Jutranjke kot nekaj tekstilnih podjetjih na njihovem območju zdaj 14,3-odstotna. Med brezposelnimi pa je dobra polovica žensk, medtem ko je v Sloveniji med brezposelnimi manj kot polovica žensk.

Odškodnina delavcem

"Če nam bo znesek, ki ga je prisodilo sodišče, uspelo izterjati, bomo najprej poplačali delavce," nam je pojasnil Tomaž Kos, stečajni upravitelj. A Rabičeva odškodnina za to ne bo dovolj, saj je dolga delavcev ostalo za dober milijon evrov. Sklep sodišča sicer še ni pravnomočen; za pritožbo pa se Kos še ni 
odločil.

Komentarjev 2
  • privat 08:06 22.oktober 2013.

    avstrija ima pamet...mi pa imamo samo skorupirano mafijo!! iste obraze ,samo druga šminka!!

  • dragec 07:50 22.oktober 2013.

    Temu se pravi - stečaj po slovensko. V avstriji se prvo izplačajo delavci (OBVEZNO).