Slovenija
17 ogledov

"Ne bo nove stavke, ne referenduma"

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Vlada in sindikalisti so včeraj končno prišli skupaj, je povedal predsednik sindikata poklicnih gasilcev, minister Vizjak pa je zanikal, da bi vlada predlog sprejela, ga pa pozdravlja. Medtem je glede pogajanj s Svizom "upanja vse manj".

Vlada se je na današnji seji opredelila do zadnjega približevalnega predloga koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja glede plač. "To ne pomeni, da se strinjamo z znižanjem plač za osem odstotkov ter predhodnim izplačilom tretje in četrte četrtine ter regresom, kot ga predlagajo sindikati," je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, je pa izrazil veliko optimizma in zadovoljstva ter napredka pri pogajanjih. S pogajanji smo prišli relativno daleč, je dodal.

"Z vsemi ne bomo mogli doseči soglasja"

"Pozdravljamo zadnji približevalni predlog. Ocenjujemo, da bomo v prihodnjih dneh naredili vse, da najdemo vsaj večinski konsenz," tako Vizjak. "Nekoliko bolj smo zadržani pri skupini, s katero se pogovarjamo o normativih, kjer skoraj ni napredka," je povedal z mislijo na Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Na nasprotni strani ni popuščanja, zato je tukaj nekoliko manj optimizma, je povedal, "a upanja je vse manj".

"Referenduma ne bo"

"Vlada je delno ugodila predlogu, ki smo jim ga dali 19. 4. Pet dni kasneje so nam odgovorili s predlogi ukrepov za ravnotežje javnih financ. Našli smo neke skupne točke. Težava sta bili le točki ena in dve, in sicer plače in regresi. Kljub temu smo našli skupen jezik. Nova stičišča so znižanja plač na osem odstotkov ter predhodno izplačilo tretje in četrte četrtine ter regres," je za zurnal24.si povedal predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek.

Kot je še povedal, je bil dogovor sprejet že na včerajšnjih pogajanjih, kasneje so informacije prenesli tudi predsedniku vlade, ki se je s predlogi strinjal.

"Odločili smo se, da najdemo skupni jezik. Ne bomo šli na referendum ali kakšno novo stavko, saj to ni dobro ne za nas ne za državo," je dejal Ogrizek in dodal: "To je naša zadnja ponudba, ki so jo začuda sprejeli."

Komentarjev 2
  • dd 15:52 26.april 2012.

    Končno je premagal razum in ne nasilje, stavke in referendumi.

  • juventus1897 11:11 26.april 2012.

    ŠTRUKELJ PA V JOK ! :):):)