Slovenija
27 ogledov

Ne bo se še vrtela

“Zgradili smo že okrog 30 metrov stolpa, ki bo visok sto metrov,” pravi Anton Ko Žurnal24 main
Vetrnica. MOP razveljavilo gradbeno dovoljenje. Dela obstala na polovici.

“Vsak dan nastane za okrog 10 tisoč evrov škode, ker gradbišče z ogromnim žerjavom stoji,” pravi Anton Korošec, direktor slovensko-avstrijske družbe Alpe Adria Energija (AAE), ki je septembra na Griškem polju nad Senožečami začela graditi prvo vetrno elektrarno pri nas, a je morala prejšnji teden dela prekiniti.

Brez vseh soglasij?

Na pobudo komisije za preprečevanje korupcije, kjer so zadevo začeli preučevati na podlagi prijave, je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) namreč razveljavilo gradbeno dovoljenje. Vzrok? “Investitor ni izkazal pravice graditi na konkretnem zemljišču. Predlog za vpis zakupa v zemljiško knjigo je bil zavrnjen,” odgovarjajo na MOP. Neuradno naj AAE ne bi imela posamičnih soglasij lastnikov zemljišč, pač pa zgolj soglasje agrarne skupnosti Dolenja vas, ki ji bo AAE plačevala letno najemnino. Korošec pravi, da je MOP storil napako in da so se že pritožili na upravno sodišče.

V načrtu vetrno polje
Sežanska upravna enota je AAE sicer izdala dve gradbeni dovoljenji, maja letos pa odločbo o spremembi, za katero je AAE zaprosila zaradi tehničnih sprememb.

Na MOP pravijo, da zaradi zastaranja niso mogli poseči v prvi dve gradbeni dovoljenji (ki sta torej veljavni), saj za primer do zdaj niso vedeli, pač pa le v zadnje. Če bo AAE želela graditi v skladu s spremembo, bo morala, tako MOP, na ustrezen način izkazati pravico graditi, o zadevi pa naj odloči upravna enota. AAE ima sicer na Griškem polju v načrtu gradnjo 20 do 25 vetrnih elektrarn, za katere trenutno pripravljajo idejni projekt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.