Slovenija
9 ogledov

Ne bodite presenečeni, če ga dobite

Novi bankovec za deset evrov
1/4
Evropska cetralna banka
Septembra stopi v obtok novi bankovec za deset evrov, drugi iz serije Evropa.

Po zamenjavi petevrskega bankovca bo 23. septembra v obtok prišel še novi bankovec za deset evrov. To bo drugi bankovec iz serije Evropa, ki bo imel več zaščitnih elementov. Na hologramu in v vodnem znaku bo portret Evrope, lika iz grške mitologije, po katerem je celina dobila ime.
Proizvajalci in ponudniki opreme za bankovce so nove apoene na posodo že dobili, da so lahko prilagodili naprave in instrumente. Prejšnji mesec pa so informativne zloženke o novih bankovcih poslali na tri milijone prodajnih mest v evroobmočju. Centralna banka bo do porabe zalog starih bankovcev izdajala obe seriji bankovcev vzporedno. Bankovec iz prve serije pa bo v obtoku še dolgo, datum prenehanja naj bi bil objavljen daleč v naprej.

Evro v več pisavah

Avtor vizualne podobe je nemški oblikovalec Reinhold Gerstetter. Nova podoba bankovca upošteva tudi dejstvo, da je v Evropsko unijo od leta 2002 vstopilo več novih držav, zato zemljevid Evrope vključuje tudi Malto in Ciper, beseda evro pa je poleg latinice in grške pisave izpisana tudi v cirilici.

Primeren tudi za slepe in slabovidne

Za dodatno pomoč pri prepoznavanju denarja slepih in slabovidnih so ob robovih bankovcev serije Evropa kratke rahlo izbočene črtice, ki jih je mogoče otipati. Zaznati pa je mogoče tudi številke vrednosti na sprednji strani bankovcev, ki so natisnjeni v reliefnem tisku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.