Slovenija
48 ogledov

Ne bodo dopustili gradnje

Zala Kemperle in Jože Hartman. Iztok Golob
Poljanska obvoznica. Gradnjo krožišča naj bi nadaljevali po 25. avgustu.

Gradnja predvidenega krožišča na začetku poljanske obvoznice v vasi Suha se prejšnji teden po prekinitvi zaradi protesta krajanov ni nadaljevala. Po napovedih Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC) bi lahko stroji spet zaropotali že ta petek, krajani pa napovedujejo, da bodo poskušali dela znova preprečiti.

Niso proti

Nismo proti poljanski obvoznici, nasprotujemo pa predvidenemu krožišču na visokem nasipu,” je v petek ponovil Jože Hartman, gospodar domačije Pri Španu. Po njegovem mnenju je taka gradnja nepotrebna. “Že pet let predlagamo, naj zgradijo viadukt brez križišča,” je dejal.

Strah pred spremembo

Taki rešitvi, dvonivojskemu križanju cest, je načelno bolj naklonjen tudi novi škofjeloški župan Miha Ješe, a ne ve, ali so spremembe v tem trenutku še možne, ne da bi posegli v lokacijski načrt, s tem oddaljili dokončanje projekta in ogrozili že pridobljena finančna sredstva. Da ta grožnja obstaja, je mogoče soditi po odgovoru DRSC, ki meni, da želi občina proučiti možnost sprememb, ki bi bolj ugajala nekaterim krajanom.

So ti krajani pripravljeni prevzeti odgovornost in plačati do 27 milijonov evrov, če projekt ne bo realiziran v predpisanem roku?” je vprašala višja svetovalka Sandra Kržan. “Jaz se tega bojim, zato čakam študijo,” je priznal Ješe in zatrdil, da je še niso prejeli.

Ne zaupa občinski pobudi

Hartmanu tudi sicer občinska pobuda ne vliva veliko upanja. “Občutek imam, da bodo rekli, da je prepozno in da se ne da pomagati. Po mojem mnenju gre za zavlačevanje,” je dejal in napovedal, da bodo poskušali še pred petkom uveljaviti svoje pravice na upravnem sodišču. V nasprotnem primeru namerava tudi na ustavno in evropsko.

Če pa se 26. avgusta pojavijo stroji, bomo gradbišče spet zaprli. Ne glede na morebitno posredovanje policije,” je bil odločen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.