Slovenija
27 ogledov

Ne bodo pustili, da zmrznejo

Brezdomci Benjamin Kovač
Brezdomci. Postelj v Ljubljani in Mariboru primanjkuje. Če bodo temperature še nižje, bodo zagotovili zasilna ležišča.

"Če bodo organizacije, ki izvajajo programe za brezdomce, ocenile, da so zaradi mraza potrebne dodatne postelje, bomo zagotovili primeren prostor," je napovedala Tilka Klančar, vodja oddelka za zdravje in socialno varstvo na Mestni občini Ljubljana. Ta z zavetišči, ki jih sofinancira, zagotavlja 95 postelj oziroma 110 z zasilnimi ležišči. V Ljubljani naj bi bilo sicer po zadnjih ocenah okoli 600 brezdomcev.

"Prepričan sem, da mesto ne bo pustilo, da ljudje zmrznejo. Če bodo temperature tako nizke, da bi obstajala nevarnost za to, bi zagotovili začasne prostore. Se pa to zgodi v urgentnih primerih in za krajši čas," je pojasnil Boris Kosec, vodja zavetišča za brezdomce na Poljanski cesti, in dodal, da so bile zadnje zime mile, zato, kolikor ve, noben brezdomec ni zmrznil. V zavetišču imajo sicer na voljo 28 postelj za tiste z odločbo centra za socialno delo in 18 postelj, za katere velja pravilo, da jo dobi tisti, ki prej pride.

Nekateri pomoči ne želijo


Večino brezdomcev, ki smo jih včeraj srečali na ljubljanskih ulicah, napovedanih še nižjih temperatur konec tedna ni strah, čeprav naj bi se te spustile tudi do –12 stopinj Celzija. Povedali so še, da lačni niso, saj v zavetiščih in dnevnih centrih dobijo zajtrk, kosilo in večerjo. "Hrana ni problem, bivanje je. Kam naj grem, ko je zjutraj –10? Kam naj grem?" se je spraševal eden, drugi pa odgovoril: "To ni res. Brezdomec lahko dobi vse. Poleg tega na ulici, ko beračim in prodajam Kralje ulice, zaslužim več, kot če bi delal. Pa še fajn se imamo, ko skupaj pijemo."

Po Koščevih besedah lahko v zavetišču pomagajo tistim brezdomcem, ki si to želijo: "Ponudimo jim, da se umijejo, oblečejo, nahranijo, uredijo, začnejo oddajati vloge oziroma aktivno živeti. Vendar nekateri tega nočejo, nočejo si urediti bivanja v zavetišču in so raje zunaj ter vzamejo denarno pomoč."

V Mariboru jih je vse več

"Vse postelje imamo zasedene. Brezdomci zaradi mraza iščejo prenočišča, vendar jih ne moremo sprejeti," je pojasnil Ljubomir Gagič, vodja zavetišča za brezdomce na Ruški cesti, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Maribor. V zavetišču je 25 postelj, a bi jih potrebovali še od šest do osem. "V teh okoliščinah, ko je stiska ljudi vse hujša, je brezdomcev v Mariboru in okolici vedno več," je dodal Gagič. Po grobih ocenah naj bi jih bilo od 180 do 200. Tudi v zavetišču nadškofijskega Karitasa, kjer je na voljo 40 postelj za brezdomce, so vse zasedene. Njihov terenski avto pa vsak dan ponoči naredi obhod po točkah, kjer se največkrat zadržujejo brezdomci, in jim ponudi pomoč ali prevoz do zavetišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.