Slovenija
37 ogledov

Ne bodo več le gledali, kako se drugi igrajo

slovenija 16.04.14. igrala za invalide, park v Murski Soboti, foto: nino verdnik
1/3
Nino Verdnik
Gugalnice. Murska Sobota dobila prvo igralo za gibalno ovirane otroke.

"Dokler človek sam nima stika z gibalno oviranimi otroki, si niti slučajno ne predstavlja, za kaj vse so ti prikrajšani, ko pridejo na igrišče med vrstnike, ki nimajo težav." Tako odgovor na vprašanje, zakaj je Slovenija danes dobila prvo gugalnico za gibalno ovirane otroke, začenja Aleksandra Pinterič.

Nekdanja vzgojiteljica, po poklicu učiteljica razrednega pouka, je namreč po izgubi službe začela razmišljati, kako bi lahko v družbi najkoristneje delila izkušnje, ki si jih je pridobila med otroki v šoli. "Med drugim se je izkazalo, da otroci ne razumejo, da nekdo ne more premakniti nog oziroma hoditi. To je za številne nepojmljivo," opisuje.

Igrala in vozički

Po odhodu iz šole je Pinteričeva ustanovila nevladno organizacijo Zavod Vista, v okviru katere s sodelavci išče načine, kako bi pomagala otrokom, ki so prikrajšani zaradi zdravstvenih težav, in jih povezala z drugimi vrstniki: "Odločili smo se, da najprej zagotovimo igrala, na katerih se bodo lahko gibalno ovirani otroci nemoteno igrali ter se v družbi počutili varne in zaželene."

Postavitve prve gugalnice za gibalno ovirane otroke ter predstavitve projekta Nasmeh z gugalnice se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.