Slovenija
46 ogledov

"Ne bomo popravljali nalog, če ne boste plačali!"

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, foto: nik Nik Rovan
Osnovna šola Prule je včeraj Državni izpitni center z dopisom obvestila, da njeni učitelji in učiteljice ne bodo popravljali nalog letošnjega nacionalnega preverjanja znanja, v kolikor za to ne bodo primerno plačani.

V dopisu šola Državni izpitni center (RIC) obvešča, da umika učitelje, ki so bili prijavljeni za popravljanje nalog Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Do ponovne prijave po navedbah šole lahko pride le, če bo RIC z učitelji sklenil podjemno pogodbo za popravljanje nalog in v pogodbi navedel tudi ceno za opravljeno delo.

Kot namreč pravijo na OŠ Prule, ki jo kot ravnatelj vodi Dušan Merc, delo učiteljev pri popravljanju nalog NPZ ni primerno finančno ovrednoteno. Trenutno je omenjeno delo všteto v njihov 40-urni tedenski delovnik ali pa se jim šteje kot doprinos ur, ki jih lahko koristijo, ko so počitnice.

A na OŠ Prule opozarjajo, da ministrstvo v učiteljev 40-urni delovnik vsako leto doda nekaj novih obveznosti, ki niso del pouka ali priprav nanj, zato seznam teh obsega že tri strani. Tudi doprinosa ur ima večina učiteljev dovolj in ga med počitnicami niti ne more izkoristiti.

Črni seznami šol

Zato v OŠ Prule zahtevajo, da se učiteljem, ki vrednotijo NPZ, slednje primerno plača. Pri tem RIC v dopisu tudi svetujejo, naj šolo ali njenega ravnatelja Merca ne poskušajo "strašiti z nekakšnimi črnimi seznami šol, ki niso ubogljive, ker niso prijavile dovolj učiteljev za popravljanje NPZ", in z inšpekcijskimi pregledi. "Ker to diši po mobingu in ni vredno odnosov med odraslimi ljudmi, pedagogi, hkrati pa dokazuje strah in nemoč ter zavedanje, da ima ustrahovani pač prav," je zapisano v dopisu.

Ministrstvo bo pripravilo sistemsko rešitev

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da učitelji že skoraj desetletje to opravljajo v okviru svoje delovne obveznosti. Kot so zapisali, je tudi iz pravilnika o NPZ v osnovni šoli razvidno, da vrednotenje opravijo učitelji v okviru svoje letne delovne obveznosti in za to niso dodatno plačani, pristojnost razporejanja delovne obveznosti delavcev v šoli pa imajo ravnatelji posameznih šol.

Na ministrstvu priznavajo, da jih šole že nekaj časa opozarjajo na različne vidike izvajanja NPZ in njegove umestitve v sistem, zato napovedujejo, da bodo izvedbo NPZ analizirali in poskušali najti sistemske rešitve. "Ker pravil ni mogoče spreminjati čez noč in med šolskim letom, bodo NPZ v tem šolskem letu potekali v skladu z veljavnim pravilnikom," so še pojasnili na ministrstvu.

SVIZ se je pogovarjal že s tremi ministri

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so opozorili, da so omenjeno problematiko skušali rešiti že s tremi ministri za izobraževanje, vendar so bili pri tem neuspešni. O tej problematiki bodo sicer spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci.

Komentarjev 4
  • Xerxes 12:41 20.marec 2015.

    Ja šment da niso visokošolski učitelji. Potem bi lahko zaslužili par stotisoč €, tako pa ne bo s tem nič. Kar zastonj delat, marš!

  • francl12 21:06 19.marec 2015.

    očitno imaš ti preveč časa, da takšne bedarije pišeš!! Ali si na sociali in ti davkoplačevalci plačujemo internet, ali pa imaš na šihtu preveč časa?

  • spenjac 09:29 19.marec 2015.

    se strinjam. Naj pokažejo kako osnovnošolski učitelj zapolni 40 urni tedenski delavnik. Če učiš 4-6 ur x 45 min ti ostane precej časa do 40 ur.