Slovenija
94 ogledov

Ne bosta si konkurirala

“V zadnjih letih se je struktura oskrbovancev spremenila predvsem v delu potreb Žurnal24 main
Novi dom upokojencev v Olmu. Denarja za investicije v starega ni.

Februarja bo v Olmu začel rasti nov dom upokojencev, ki ga bo na občinski zemlji gradil ptujski dom upokojencev. Njegova direktorica Kristina Dokl se je pred dnevi mudila v Kopru in tistim predstavnikom starega doma, ki so do novogradnje skeptični, obljubila, da si ustanovi ne bosta konkurirali.

Zgrajen v slabem letu
Investicija. Novi dom upokojencev v Olmu naj bi po napovedih stal 9,5 milijona evrov. V njem naj bi bilo prostora za 150 varovancev, ki potrebujejo dnevno oskrbo, za 15 varovancev pa naj bi organizirali dnevno varstvo. Dom naj bi bil končan konec prihodnjega leta.

Glede na to, da proračunskega denarja za potrebne investicije v stari dom ni dovolj, po drugi strani pa bo tukaj zrasla nova ustanova, ki bo zadostila vsem sodobnim standardom oskrbe starejših, se marsikdo vpraša, kako zagotoviti, da stari dom ne bo postal “hiralnica obubožanih”. “Na povpraševanje za sprejem vpliva več dejavnikov, višji standard je nedvomno pomemben, za zadovoljstvo oskrbovancev pa je treba vzpostaviti tudi visoko kakovost storitev in zagotoviti njihovo dobro počutje. To nam je v 30 letih delovanja zagotovo uspelo,” odgovarja Neva Tomažič, direktorica koprskega doma upokojencev.

Želim si, da bi se uveljavili kot nosilec lokalnega razvoja organizirane skrbi za starejše.
Neva Tomažič, direktorica koprskega doma upokojencev

Potrebe večje
Na sprejem v dom čaka trenutno od deset do 20 prosilcev, preostalo pa so tako imenovane prošnje na zalogo, ki so lahko že jutri aktualne. V domu je prostora za blizu 200 varovancev, po veljavnih merilih pa bi morali na Koprskem zanje zagotoviti kar 439 mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.