Slovenija
11007 ogledov

Ne boste verjeli, kdo bi rad postal eden od šefov na protikorupcijski komisiji

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24
1/3
Žurnal24 main
Na ponovni javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so v predvidenem roku prijave posredovali trije kandidati.

Kandidature Zorana Dimovića, Rajka Geriča in Damjana Matičiča bo zdaj obravnavala izbirna komisija, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Izbirna komisija, ki jo sestavljajo Ivan Hršak, Benjamin Flander, Jana Petrič, Helena Kamnar in Erik Brecelj, se je danes že sestala na prvi seji. V nadaljevanju bo preverila izpolnjevanje pogojev prijavljenih kandidatov in ocenila njihovo primernost ter najpozneje v 14 dneh predsedniku republike posredovala svoje poročilo.

Rajko Gerič je nekdanji odgovorni urednik informativnega programa RTV Slovenija, zdaj novinar na Planet TV, Damjan Matičič pa je znan kot nekdanji šef urada za varstvo konkurence, Zoran Dimović pa širši javnosti ni znan.

Rajko Gerič | Avtor: Planet TV Planet TV

Kot so navedli v Pahorjevem uradu, v tem delu izbirna komisija v celoti in samostojno vodi postopek izbire. Predsednik republike pa novega namestnika KPK izmed kandidatov, ki mu jih bo posredovala izbirna komisija. To je dolžan storiti najpozneje v 30 dneh po prejemu seznama kandidatov. V primeru, da ne imenuje nobenega kandidata, o tem obvesti izbirno komisijo in ponovi postopek javnega poziva.

Predsednik republike je pri imenovanju namestnika predsednika KPK vezan izključno na predlog, ki mu ga posreduje izbirna komisija. Je pa Pahor že večkrat opozoril na nujnost spremembe tega postopka, saj meni, da je premalo transparenten.

Damjan Matičič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sedanjemu namestniku predsednika KPK Igorju Lambergarju se mandat izteče 16. junija, novi namestnik pa bo imenovan za petletni mandat.

Pahor po prvem javnem pozivu ni imenoval namestnika predsednika KPK, saj je izbirna komisija ugotovila, da edina prijavljena kandidatka ni izkazala izpolnjevanja formalnih pogojev.

Namestnik predsednika KPK mora biti slovenski državljan. Imeti mora najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje, ali raven izobrazbe, ki v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ustreza izobrazbi druge stopnje. Imeti mora najmanj deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana ta izobrazba, ter ne sme biti pravnomočno obsojen na kazen zapora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Aro 09:39 18.april 2019.

    Dragi moji. Ne boste verjeli!!! Če pa kaj bolj od spuščanja hrvatov v EU ali slikanja na stopnicah, pa naš predsednik obvlada izbiro šefa protikorupcijske komisije. Po moje lahko nekdanji MB župan, plemeniti predsednik ene od nacionalnih strank,predsednik ene zaenkrat ...prikaži večt še večje desne stranke, udeleženci afere z nakupom osemkolesnikov in drugi upravičeno pričakujejo, da jih bo poklical. Slava mu

  • Avatar Leon
    Leon 06:59 18.april 2019.

    RTVS je politična institucija pod nadzorom oblastnikov enako kot Mandžurski kandidat za predsednika države.

  • Avatar Zarsianna
    Zarsianna 01:40 18.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top