Slovenija
29 ogledov

Ne dajo jim niti čevljev

Ne dobijo niti novih čevljev, pravijo delavci. (Foto: Daša Purgaj)
1/14
Žurnal24 main
Stavka. V mariborski družbi Karoserije se je zjutraj začela stavka. Delavci ne zdržijo več pritiskov.

Maribor. Nekaj manj kot sto zaposlenih v mariborski družbi Karoserije danes od šeste ure zjutraj stavka. "Doživljamo vsakodnevne grožnje lastnika, ne upamo v bolniško ali na dopust, mesečno nam pri plačah trga deset odstotkov, zanj smo vse, samo ljudje ne," so besni zaposleni, ki so pred podjetjem sicer dočakali februarja postavljenjega direktorja Stanislava Žumana, na lastnika Franca Unuka pa še čakajo.

Kako so razcapani delavci pričakali lepo oblečenega direktorja? V GALERIJI.

Žuman je delavcem dejal, da je pregledal stavkovne zahteve in da so vse, razen regresa izvedljive. "Za regres pa še nimam rešitve," jim je dejal in svetoval naj v času pogajanj vodstva s sindikati vseeno poprimejo za delo, saj bo sicer izguba podjetja samo še večja. "Stavka je legitimna in ne bomo delali, dve leti nazaj so nas lačne peljali čez potok. Bile so samo obljube," so bili odločeni delavci.

Prispevki niso plačani
Zaposlenim so sicer bistveno kršene njihove pravice. Delavci so res prejeli aprilsko plačo, a samo neto, medtem ko njihovi prispevki niso bili plačani. S stavko zahtevajo tudi izplačilo regresov za leti 2009 in 2010 ter poravnavo vseh doslej neporavnanih dajatev in nenakazanih administrativnih prepovedi iz plač, kot tudi jubilejnih nagrad.

Stavka naj bi sicer po nadpovedih sindikata in odločenosti delavcev, da "je tokrat skleda počila" trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.