Slovenija
37 ogledov

Ne dišijo jim občinski načrti

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
V Ankaranu bodo dobili servis starih bark, tja se bodo selile umazane stvari iz koprske marine.

"Poleg športnih površin bodo tam tudi servisni prostori, servisne površine za priveze tako za novo marino kot za obstoječo marino v Kopru. Tja načrtujemo tudi preseliti nekatere dejavnosti na področju vodnih športov in vse te, se pravi, umazane stvari, ki so danes v marini Koper; servisi in delavnice se bodo preselili na tisto območje," je za Radio Koper povedala Sabina Mozetič, prva dama občinske uprave. S tem je potrdila, da je razburjenje prebivalcev v krajevni skupnosti Ankaran in načrtovalcev športnorekreacijskega parka (ŠRP) povsem upravičeno.

 

Kdo je kdo

Predsednica sveta KS Ankaran je Maja Prodan Jurič, pravnica Istrabenza in odvetnica Igorja Bavarja v tožbi Zorana Jankoviča proti Pivovarni Laško in Istrabenzu, ker nista izpolnila pogodbe o prodaji delnic Mercatorja. Istrabenz naj bi gradil tudi novo marino in je od občine zanjo dobil koncesijo. Roke za pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje že krepko zamuja. Spomnimo, da namerava koprska občina kandidirati za organizacijo sredozemskih iger leta 2017, ankaransko območje pa je edino primerno za celovito gradnjo vodne in kopne športne infrastrukture zanje.

Prvi smo pisali
Žurnal24 je pred tedni prvi opozoril na dogajanje v prostoru med načrtovanim tretjim pomolom Luke Koper in širšim območjem Sv. Katarine. Leta 2004 je mestna občina sprejela odlok, po katerem je območje od stare bolnice do Sv. Katarine in Adrie namenjeno gradnji športnih igrišč in objektov, ureditvi zelenih površin, gradnji privezov, ureditvi zelene bariere proti zožanemu tretjemu pomolu, ureditvi površin za vodne športe ...

Zato je občina v preteklosti odkupila tudi nekaj parcel, v proraunu za leto 2008 pa so nekatere med njimi namenjene prodaji. Prav to je spodbudilo projektni svet ŠRP in projektnega vodjo Antona Finžgarja, da so v pismu javnosti občini zastavili vprašanja o usodi športnega parka, skupaj s predsednico Športne zveze Koper Sonjo Poljšak pa sta obiskala tudi krajevno skupnost Ankaran, ki jo vodi predsednica Maja Prodan Jurič.

Medtem ko je občina na naša vprašanja zagotavljala, da kljub predvideni prodaji parcel ne odstopajo od načrtovanega športnorekreacijskega parka, pa izjava Mozetičeve kaže, da ima občina s tem prostorom še drugačne načrte.

Tudi odgovor okoljskega ministrstva kaže, da je usoda tega območja odvisna zgolj od mestne občine (MO) Koper. "V državnem prostorskem načrtu za celovito rešitev koprskega pristanišča je navedeno območje vključeno kot kontaktno območje med Luko Koper in Ankaranom. Namenjeno bo športno-rekreacijskim dejavnostim, vendar natančen program športnega parka v tej fazi izdelave še ni definiran. Pri rešitvah za to območje izdelovalec strokovnih rešitev sodeluje z MO Koper, tako da bodo rešitve kar najbolj v skladu s programom, ki ga je občina na tem območju predvidela."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.