Slovenija
21 ogledov

Ne dobijo službe

Pripravništvo mora biti zagotovljeno, meni študentka Mateja Sušnik. Žurnal24 main
Študentje socialnega dela zahtevajo pripravništvo.

Študenti socialnega dela za prihodnjo sredo napovedujejo protestni shod. Prekipelo jim je, ker jim ministrstvo za delo ne omogoči in ne financira pripravništva, čeprav je to zanje po zakonu obvezno. Po podatkih Socialne zbornice Slovenije (SZS) je lani imelo možnost opravljati pripravništvo le 33 diplomantov, čeprav jih je na fakulteti za socialno delo diplomiralo 265. ''Večina diplomantov je zato, ker pripravništva ne more dobiti, prijavljena na zavodu za zaposlovanje ali pa prisiljena opravljati dela, ki ne ustrezajo njihovi izobrazbi,'' pravi študentka Mateja Sušnik.

 

Izpoved študentke

''Junija sem diplomirala in pridobila naziv univerzitetna diplomirana socialna delavka. Še vedno sem doma, brez zaposlitve, brez pripravništva. Službo iščem že od oktobra lani, ko sem začela pisati diplomo, in do danes še enega dne delovne dobe nimam. Položaj, v katerem sem, me resno spravlja v obup, saj sem primorana v življenje pri starših in mi ni niti malo lepo. Sem nihče z visoko izobrazbo, vsak se mi smeje, češ, kaj si šla pa to študirat, saj gre za poklic, ki ti ne ponuja ugodne prihodnosti.''

Študentje prehitevajo
Jutri se bodo študentje in zbornica, ki nadzira potek pripravništev, sestali s predstavniki ministrstva. Zato Davor Dominkuš z ministrstva meni, da študenti z napovedjo shoda ''malo prehitevajo, ker očitno ne verjamejo'' v obljubljene rešitve. Kot je povedal, naj bi za pripravništva zagotovili 2,8 milijona evrov iz evropskih socialnih skladov, kar bi zadostovalo za 60 zaposlitev na leto (prve naj bi bile možne že decembra letos).

Ne računajo na dogovor
''Mislim, da študentje nič ne prehitevajo. Aprila letos so dobili podporo državnega sveta, da se to uredi v dveh mesecih, a se ni. Zato ministrstvo zamuja z urejanjem tega področja vsaj štiri mesece,''
je bil kritičen generalni sekretar SZS Bojan Regvar. Povedal je, da so jim z ministrstva res poslali finančni načrt, ampak ne za pripravništva, pač pa za nek namišljen projekt za 1.700 pripravnikov, za kolikor sploh ne potrebujejo sredstev. Izrecno so proti, da bi država denar namesto iz proračuna pridobila iz evropskih skladov, saj bi moral nekdo za več mesecev, preden bi jim odobrili projekte, zalagati denar vnaprej. Tako da ne računajo, da se bodo jutri sploh kaj dogovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.