Slovenija
45 ogledov

Ne dojemajo kot izsiljevanje

Diners kartica Anže Petkovšek
Za večje trgovce, kot kaže, pogoj Dinersa, da bo poplačal dolgove le, če bodo trgovci z njim podpisali novo pogodbo o sodelovanju, ni problematičen.

"Prejeli smo ponudbo Diners Cluba Slovenija za poplačilo dolga in sočasen podpis pogodbe o sodelovanju. Prizadevamo si, da bi kupcem v Mercatorju nudili primerno raven storitve, ki vključuje tudi različne mogoče načine plačevanja. Razumemo tudi interes Diners Cluba Slovenija za zagotovitev sprejemanja kartic na prodajnih mestih prek sodelovanja s trgovci, vendar bi si želeli hitrejše izvedbe vseh postopkov. Terjatve so zapadle že sredi maja, dokumentacija pa še ni dokončno usklajena, zato upamo, da bomo to čim prej dorekli." To so nam sporočili iz Mercatorja, potem ko smo jih vprašali, ali menijo, da je pogoj Dinersa, da bo dolgove poplačal, če bodo trgovci z njimi podpisali novo, vsaj enoletno pogodbo o sodelovanju, izsiljevanje.

V Sparu Slovenija so odgovorili, da stremijo k temu, da vse zaplete z Dinersom rešujejo v obojestransko zadovoljstvo, v Tušu, da težave s poslovnimi partnerji rešujejo sproti in posamično, v Big Bangu so s to informacijo o pogojih Dinersa seznanjeni, vendar uradnega dopisa Dinersa še niso prejeli, v Merkurju pa naših vprašanj niso želeli komentirati. V turistični agenciji Kompas do zdaj na naša vprašanja niso odgovorili. 

"Ponudba je korektna"

V Erste Card Clubu, ki je postal nov lastnik franšize Diners Club Slovenija, so pojasnili, da nov dogovor med trgovci in njimi vsebuje enake pogoje, kot so veljali pred tem: "Menimo, da sta dogovor in ponudba korektna do trgovcev, saj bodo tako najhitreje in najpreprosteje dobili povrnjen dolg." Po njihovih besedah gre za skupen dogovor, da se bodo dolgovi družb Diners Club Slovenija in DC Finance vrnili vsem trgovcem brez zamudnih obresti, zato zdaj trgovcem pošiljajo dokumentacijo, ki jo ti morajo izpolniti in podpisati, da bi prejeli poplačilo dolga. Ko bodo podpisane dokumente prejeli, bodo v "najkrajšem mogočem času" začeli izplačevati dolg trgovcem.

"Predhodni pogovori s trgovci so bili zelo pozitivni in verjamemo, da bodo podpisano dokumentacijo v najkrajšem času vrnili, saj bodo tako plačila dolga lahko stekla," so poudarili v Erste Card Clubu in dodali, da so nekateri trgovci že začeli vračati podpisano dokumentacijo. Dejali so tudi, da je ta dogovor podprla Trgovinska zbornica Slovenije. Če se kateri od trgovcev s tem načinom ne strinja, mu dolga ne bodo vrnili, trgovec pa bo lahko poplačilo zahteval od Diners Cluba Slovenija in DC Financ.

Najprej želeli še obresti, zdaj zadovoljni

Na trgovinski zbornici pravijo, da so z doseženim dogovorom zadovoljni, čeprav je bilo njihovo pogajalsko izhodišče, da bi trgovci dobili poplačane tudi zamudne obresti, kar pa se ne bo zgodilo. "Po zadnjih razpoložljivih informacijah članov v zadnjih dneh lahko potrdimo, da trgovci/prodajna mesta že prejemajo dokumentacijo in da so takšni paketni rešitvi v večini naklonjeni," so dodali na zbornici.

Komentarjev 6
  • Mahi 14:04 31.julij 2013.

    Stela preberi še enkrat moje sporočilo in da boš razumela da v igri so trije subjekti in sicer Diners Club International, Diners Club SLO d.o.o. Erste Card Club

  • stela 12:55 31.julij 2013.

    Eh ja....naivčina....za vsem skupi stoji diners in lovše.....in to je VELIK problem....

  • Mahi 10:53 31.julij 2013.

    Očitno tukaj nekateri ne razumete situacije in pišete neumnosti. ERSTE CARD club ni nobenega ogoljufal in je novi lastnik franšize. On ni ničesar dolžan nobenemu in seveda lahko postavlja svoje pogoje. Diners Club d.o.o. je pa podjetje, ki je v ...prikaži več lasti Lovšeta in je zakuhalo to godljo in ogoljufalo trgovce. Tisti trgovci, ki pač ne želijo z novim podjetjem podpisati pogodbo jo pač ne bodo vendar zato od njega ne morejo zahtevati povračilo za nazaj. Še vedno pa jim ostane tožba proti Lovšetu in njegovemu podjetju.