Slovenija
53 ogledov

Ne E.coli, fekalije lahko udarijo

V naravi najdemo 60 vrst bakterije E.coli, pojasnjuje Pretnar. (Foto: Barbara Mi Žurnal24 main
Prisotnost E.coli v naravnih kopališčih ni nenavadna. Če ne bomo sanirali nekaterih točk, bomo lahko ob kopalno sezono.
Nemški mediji ugibajo o izvoru nevarnega seva bakterije E.coli. Po eni od teorij bi se okužba lahko širila iz neke restavracije v mestu Lübeck, drugi pa špekulirajo, da bi lahko izbruh sprožilo praznovanje obletnice pristanišča v Hamburgu. Več o tem ...

"Gre za redni monitoring kopalnih voda, ki poteka sočasno po vsej Evropski uniji in ni namenjen ugotavljanju, ali so kopalne vode primerne za kopanje ali ne, ampak zgolj okoljskim meritvam," je v odzivu na današnje pisanje Slovenskih novic, da so v Kopru in Piranu našli smrtonosno bakterijo E.coli, povedal Gorazd Pretnar, vodja oddelka za sanitarno mikrobiologijo pri koprskem zavodu za zdravstveno varstvo. "Meritve naj bi dale podatek, kje so na vodah, kjer se ljudje kopajo, kritične točke in obstaja možnost iztekanja kanalizacije."

Meritve potekajo tako, da določajo prisotnost dveh vrst bakterij, ena med njimi je Eschercichia coli, ki jo v naravi najdemo v 60 različnih oblikah. "Pri teh meritvah ne določamo, za katero vrsto bakterije gre, prisotnost bakterije je samo indikator, ali se v tistem delu, kjer se ljudje kopajo, izteka kanalizacija in bo potrebna sanacija," pojasnjuje Pretnar. Bakterijo so našli med vzorčenjem čistilne naprave v Piranu in jo poslali v bolj natančno analizo. "Če bi se izkazalo, da gre za eno izmed nevarnih bakterij, bi vzorce poslali še v Ljubljano na potrditev na Inštitut za varovanje zdravja RS, vendar je za zdaj panika odveč."

Brez nadzora nad kopalnimi vodami
Mnogo večji problem od prisotnosti bakterije v čistilni napravi je po besedah Pretnarja nov pravilnik o kopalnih vodah, ki ga je pred nekaj dnevi izdalo ministrstvo za okolje. "Po njem zavodi ne bomo več imeli nadzora nad zdravstveno ustreznostjo naravnih kopališč," je ogorčen Pretnar. Še naprej pa se bodo meritve ustreznosti kopalnih voda izvajale v bazenih. Ministrstvo je po besedah Pretnarja s tem obšlo evropsko uredbo o kopalnih vodah.

"Na Primorskem imamo problem, da slana voda ob plimi vdira v kanalizacijo," poudarja Pretnar. "Imamo mikronevralgične točke, ki jih z okoljskimi meritvami ne zaznamo, zaznamo pa jih pri meritvah, s katerimi ugotavljamo zdravstveno ustreznost kopalnih voda," pojasnjuje. "Nekatere točke bo potrebno sanirati, sicer nas lahko udari, da bomo ostali brez kopalne sezone."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.