Slovenija
16 ogledov

Ne eden, 212 davkov na hiše

merjenje Boštjan Tacol
Nepremičnine. 
Uredili smo enoten register, 212 občin ga mora še vedno voditi vsaka zase. Nadomestilo.
 Namesto enega imamo 212 davkov. Občine bi si oddahnile, če bi nepremičninski davek uvedli.

Namesto nepremičninskega davka bomo tudi letos imeli 212 različnih nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Čeprav smo za 11 milijonov evrov izvedli popis nepremičnin po vsej Sloveniji in je geodetska uprava (Gurs) obdelala več kot milijon pritožb, morajo občine še vedno voditi svoje evidence, na podlagi katerih nadomestilo izračunajo.

 

Štirikratno se bo povrnilo

V Kamniku svojo evidenco trenutno posodabljajo. Projekt bo stal 260 tisoč evrov, vendar se bo več kot povrnil že v prvem letu. Letos naj bi pobrali od 700 tisoč do milijona evrov več nadomestila kot lani, ko so zbrali 1,2 milijona evrov.

"Dosedanje evidence, ki so podlaga za odmero, so stare že deset let in v tem času se evidenca ni vzdrževala, kaj šele posodobila," pojasnjujejo na občini in dodajajo, da novogradnje, ki jih je bilo v zadnjih letih precej, vanjo sploh še niso vpisane in se zanje nadomestilo ni plačevalo.

Državni register zavrnili

"Bazo je treba vsako leto posodobiti, vnesti novogradnje, prenose lastništva ..." delo z evidenco pojasnjuje Jože Žel z Občine Sveta Trojica, kjer se za posodobitev baze s podatki iz državnega registra nepremičnin letos niso odločili.

Podatke lahko občine sicer dobijo brezplačno. Žel pravi, da so po prvih letih, ko je bilo ogromno pritožb, bazo zdaj končno uredili in je niso želeli "povoziti" z novimi 
podatki.

 

Vsi niti ne pobirajo

NUSZ je sicer za Občino Kamnik drugi največji prihodek, Sveta Trojica, ki ima okrog dva tisoč prebivalcev, pa na leto zbere okrog 40 tisoč evrov nadomestila.

V Občini Rogašovci, kjer nadomestila ne pobirajo, pojasnjujejo, da do leta 2007 niso sprejeli odloka, potem pa so računali na nepremičninski davek. Z uvedbo bi namreč skrb za evidenco in obračun davka prevzela država.

Davka bi se razveselili

Žel pravi, da bi bil uvedbe davka vesel. "Je pa res, da zdaj ljudje vsaj v manjših občinah vedo, na koga se obrniti, na državni ravni pa bo zadeva bolj zbirokratizirana," dodaja.

"Uvedba novega nepremičninskega davka bi bila dobrodošla, saj bi bila pravila enaka za vse državljane," menijo tudi na Občini Kamnik. Vendar opozarjajo, da bi morala biti za evidence še vedno odgovorna občina, ki bi bila v primeru slabe evidence ob prihodke. Poznavalci trdijo, da manjše občine, ki niso finančno samostojne, niso "kaznovane", če poberejo malo NUSZ ali če ga sploh ne pobirajo. "Če poberejo manj nadomestila, prek izravnave dobijo več iz proračuna," nam namigne poznavalec. Odgovorov, ali to drži in ali ne bi bilo smiselno uvesti nepremičninskega davka, ministrstva za finance in službe za lokalno samoupravo nismo prejeli.

Preberite še komentar: Sveta hiša in sveto stanovanje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.