Slovenija
39 ogledov

Ne folkloro, status manjšine bi

slovenija 29.08.13, Milenka Vakanjac, Sasa Gajic, NK, Zveza srbske diaspore Slov Anže Petkovšek
Skupnosti. Vlada vrnila svet za vprašanja narodov nekdanje SFRJ. Kriza. Urad ocenjuje, da pravic Slovencev na tujem ni prizadela.

Nemško govoreča skupnost v Kočevju in Zveza srbske diaspore Slovenije sta pred dnevi zahtevali formalno priznanje obeh skupin kot avtohtonih manjšin – prva ob obisku avstrijskega zveznega predsednika Heinza Fischerja, druga s protestnim shodom in kulturnim programom v Ljubljani.

"Pozive vidimo kot legitimno dejanje v okviru 61. člena Ustave RS," na te pozive odgovarja Tamara Vonta, državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade in nova vodja Urada vlade RS za narodnosti. Dodaja, da bi bili za priznanje statusa manjšine potrebni sprememba ustave in posledična dvotretjinska večina glasov v parlamentu.

Miniaturni premiki

Željo po priznanju statusa manjšine so pripadniki narodov nekdanje SFRJ izrazili že večkrat, leta 2011 pa je bila sprejeta deklaracija o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v RS. Vlada je pred dvema tednoma znova ustanovila Svet Vlade RS za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji.

Kakšne so sploh možnosti, da bi poleg italijanske in madžarske narodne manjšine ter romske etnične skupnosti ustavno priznali katero od manjšin, smo vprašali raziskovalko Brankico Petković z Mirovnega inštituta. "Potrebe in zahteve so nesporne, ustava pa odraža razmere in družbeni dogovor iz leta 1991. Skupnosti, ki zahtevajo priznanje manjšinskega statusa, so tudi same potrebovale čas, da so dojele svoj položaj in se organizirale," meni Petkovićeva. Ob tem izpostavlja številne kritike mednarodnih institucij, ki jih Slovenija dobiva zaradi nepriznavanja statusa manjšine pripadnikom narodov nekdanje SFRJ, in poudarja, da so zelo nedorečene tudi mednarodne pogodbe. "Te so politični kompromis, niso pa ideal, saj nobena država v resnici ni radodarna s podeljevanjem statusa manjšine," opozarja. Petkovićeva dodaja, da so statusi manjšin vedno nepriljubljena tema, ne glede na gospodarske razmere.

Kaj pa Slovenci na tujem?

Slovenci so kot narodna skupnost ali manjšina izrecno navedeni v zakonodajah Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, posredno pa tudi Srbije. Na Hrvaškem so Slovenci kot ena od 23 avtohtonih narodnih skupnosti navedeni celo v preambuli ustave. "Nivo pravic je v posameznih državah različen; na normativni ravni v glavnem zadovoljiv, pri udejanjanju teh pravic pa se prav povsod zatika," pojasnjujejo v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Zlasti na Hrvaškem ter v Bosni kolektivne pravice (manjšinsko javno šolstvo, dvojezičnost, poslovanje v lastnem jeziku in podobno) obstajajo bolj "na papirju". Finančno-gospodarska kriza po oceni urada še ni vplivala na kršenje temeljnih manjšinskih pravic Slovencev, vendar naj bi v nekaterih državah prevelik delež bremena že desetletja pokrivala kar matična Slovenija.

 

Komentarjev 9
  • EuroA4 10:08 06.september 2013.

    Ti očitno niti približno ne veš koliko je Turkov v Nemčiji... Imajo "svoja" mesta, kjer so tudi župani Turki, pa država deluje in jih ne pljuvajo na vsakem koraku...Še ena razlika med Evropo in Slovenijo, ki ji žal ta ...prikaži več država oz njeno prebivalstvo nikoli ne bo kos.

  • EuroA4 10:06 06.september 2013.

    Model, pa se ti sploh zavedaš kakšne nebuloze ti trosiš okol?A ti sploh veš kdo so Srbi? Očitno ne veš niti kdo so Hrvati, kdo so Bosanci, kdo so Makedonci.. Se pa prvo vprašaj kdo je leta 1991 delil ...prikaži več državljanstva, da se je ustanovila nova država... pa noben ni niti vprašu, a si slovenc, bosanc, srb, hrvat, kitajc..Manjšina gor ali dol, 50.000 pripadnikov pravoslavne veroizpovedi živi v Sloveniji, tukaj sta že najmanj 2 generaciji, prav tako tudi pripadnikov muslimanske veroizpovedi... Da ne govorimo o tem koliko je še katolikov, ki niso Slovenci.. Zakaj ne bi bili manjšina? Če izpolnjuješ vse pogoje za manjšino, ki so navedeni v ustavi, zakaj ne?Če imaš ti ksenofobijo, bodi pošten prvenstveno do sebe, potem pa do vseh ostalih in to predstavi na normalen kultiviran način, če se že imaš za nekega intelekualca..Če ustava omogoča, zakaj ne bi smeli imeti pravoslavne cerkve v Ljubljani? Džamije, ki se bo zgradila? Sinagoge? Odrasti človek in se zbudi, da živiš

  • tralala 09:44 06.september 2013.

    Nesprejemljivo! Kot je povedal uporabnik 'kapibara': naj si uredijo status manjšine na Kosovu, tukaj so priseljenci.