Slovenija
30 ogledov

"Ne gre samo za buške"

Skupina, ki podpira lanskoletne napadalce na Cafe Open, ni dojela razsežnosti ka Žurnal24 main
Gejevski aktivisti po napadu na lokal Cafe Open pozivajo k intenzivnejšemu boju za pravice. Napad obsodila ministra in varuhinja, Janša opozarja na vsakršno obsodbo nestrpnosti.

Aktivisti za pravice gejev in lezbijk napad na lokal Cafe Open ocenjujejo kot "krik po tem, da je treba zaostriti in še potencirati boj za enake pravice, enake možnosti in spoštovanje človekovih pravic", poudarja gejevski aktivist Mitja Blažič, ki so ga napadalci napadli lani, napadalcem pa je sodila Mojca Zalar Kocjančič.

"Očitno mislijo, da gre le za buško, v resnici pa gre za več kot to, gre za organiziran napad na lokal, kjer se med drugim zbirajo istospolno usmerjeni, in to le zato, ker se v tem lokalu zbirajo geji, lezbijke, bi- in transspolni ljudje," pravi Blažič.

Obenem je povedal, da organizatorji Parade ponosa ne bodo stopili korak nazaj. "Njihov temeljni namen je, da bi nas prestrašili, da ljudje ne bi prihajali na dogodke ob Tednu parade ponosa, da ne bi prišli na parado. A mislim, da bodo dosegli ravno nasprotno – da bodo ljudje množično zavrnili to sovražnost in solidarno prišli na Parado ponosa," dodaja Blažič.

Še posebej nevaren napad na sodnico

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik obsoja nove izraze sovražnosti in nasilja zoper lokal Cafe Open in sodnico, ki je sodila vpletenim osebam za lanski napad na isti lokal. Prepričana je, da imajo ti dogodki elemente in sporočilo spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti in jih je tako treba tudi obravnavati. Še posebej nevaren in vreden obsodbe je po njenih besedah napad, usmerjen na sodnico kot izvajalko sodne veje oblasti. Varuhinja zato pričakuje, da bodo pristojni organi ta dejanja raziskali in ustrezno ukrepali.

Za obsojanje nestrpnosti je treba imeti iste vatle

SDS obsoja vse nestrpne in homofobične napade, so pa nekoliko presenečeni, da se nekateri oglašajo samo ob nekaterih grafitih, ne pa ob vsakršnih pojavih nestrpnosti. "Ko gre za obsojanje raznih nestrpnih pojavov, je treba imeti iste vatle," pravi predsednik SDS Janez Janša.

Svojo izjavo je podkrepil z lastnim primerom, ko je pred leti namestnik komandirja policijske postaje njemu osebno grozil s smrtjo prek interneta in je bila stvar na sodišču, kjer pa je bil policist oproščen. "Sedanja ministrica ga je ponovno zaposlila v policiji, ponovno je oborožen in baje naj bi v kratkem ponovno napredoval," je dejal Janša.

Kot je dodal, se "globoko strinja, da smo pred zakonom vsi enaki in da moramo imeti vsi enake pravice in bilo bi zelo dobro, če bi liberalna demokracija pri svojem delu to upoštevala".

Za vsakršno nasilje ničelna toleranca
Kot je zapisala ministrica Katarina Kresal, morajo biti vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

 

Napadi na lokal Cafe Open pa kažejo na nestrpnost do vseh drugačnih in na sovražni govor, ki ga prinaša taka nestrpnost. Ta se po mnenju Kresalove prepogosto tolerira pod krinko svobodnega izražanja in demokracije.

Ministrica zagotavlja, da bo notranje ministrstvo vztrajalo pri svoji temeljni usmeritvi, da mora za vsakršno nasilje veljati ničelna toleranca, tudi za nasilje do istospolno usmerjenih.

Policija sicer poostreno spremlja dogajanje in bo dosledno ukrepala proti vsem storilcem kaznivih dejanj in prekrškov s področja nasilja in vzbujanja nestrpnosti do istospolno usmerjenih ljudi, so še sporočili z ministrstva.

Zalar: Buško je dobila družba

Kot je na novinarski konferenci v Cafeju Open dejal pravosodni minister Aleš Zalar, v LDS tak način izražanja nestrpnosti do drugačnih ostro obsojajo.

"Tega ne počnemo prvič, bojim pa se, da tega tudi ne počnemo zadnjič." Nestrpnost do istospolno usmerjenih je namreč po njegovem mnenju v slovenski družbi zelo globoko ukoreninjena.

"Čeprav bo mogoče vse napise in grafite prepleskati, pa ne bomo mogli izbrisati te globoko ukoreninjene nestrpnosti," je prepričan.

Takšni izpadi, kot so se zgodili prejšnji teden, so po njegovem mnenju najboljši dokaz za to, da je treba v Sloveniji zagotoviti popolno pravno enakost vseh družbenih skupin, tudi istospolno usmerjenih.

Prizadevajo si torej za čimprejšnji sprejem družinskega zakonika, saj ti dogodki dobesedno kličejo po sprejemu pravne ureditve, ki bo zagotovila pravno enakost vseh, ki živijo v Sloveniji.