Slovenija
78 ogledov

Ne gre v zapor, ker bo pometal

slovenija 30.05.13, Dari Juzna, sodisce, sojenje, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Sodba. Dari Južna ob nezakoniti zaslužek.

Dari Južna, lastnik novomeškega cestnega in gradbenega podjetja CGP mora vrniti okoli 4,5 milijona evrov, za kolikor je podjetje oškodoval. Toliko je CGP za fiktivne in nikoli opravljene svetovalne posle plačal podjetju Confinvest iz Liechtensteina, domnevno prav tako v lasti Južne. Južni pa ne bo treba v zapor, saj mu je ljubljansko sodišče včeraj dovolilo, da svoje nezakonite posle odsluži s 1.260 urami družbeno koristnega dela namesto v zaporu.

Priznal in se pogodil

Južna se je sicer s tožilstvom konec maja pogodil za leto in devet mesecev zaporne kazni. V zameno je priznal, da je med letoma 2004 in 2006 zlorabil položaj ter sodeloval pri pranju denarja CGP in ponarejanju vrednostnih papirjev. Zato mora državi plačati denarno kazen, in sicer mora skoraj 1,5 milijona evrov nakazati v humanitarne namene.

Kaj bo delal?

Tožilec Boštjan Jeglič, ki vodi postopek proti Južni, je v celoti zadovoljen s kaznijo, ki ga je doletela. "Izrečena je bila doslej najvišja denarna kazen v zgodovini Slovenije. Če so bile doslej najvišje kazni tam okrog 40 tisoč evrov, je bila v tem primeru Južni izrečena kazen 1,3 milijona evrov. Kazen je primerna, saj posamezniki kazniva dejanja zagrešijo z namenom. V tem primeru je bila to pridobitev protipravne koristi, Južna pa bo to tudi drago plačal," je ocenil Jeglič takoj po tem, ko je sodišče včeraj razglasilo sodbo.

Za zdaj še ni znano, kaj točno bo Južna moral delati, da bo odslužil kazen; delo mu bodo namreč v kratkem naložili na pristojnem centru za socialno delo. Medtem ko bo Južna že služil kazen, pa bodo na sodišču sodili Rajku Siročiču. Bivši član uprave CGP namreč konec maja (ko je to storil Južna) krivde oziroma sodelovanja z Južno pri oškodovanju CGP ni priznal. Tožilstvo je prepričano, da naj bi Siročič z Južno sodeloval tudi pri spornem nakupu delnic Telekoma leta 2006. Delnice naj bi kupovali prek liechtensteinskega Confinvesta oziroma s 4,5 milijona evrov, kolikor naj bi CGP Confinvestu plačal za fiktivne svetovalne posle.

Komentarjev 1
  • allstarr111 08:30 02.julij 2013.

    Tožilec je zrel za v umobolnico če je zadovoljen z tako razsodbo. Zdej bo plačal 1.5 mio, ki jih verjetno niti nikoli ne bo plačal, dvakrat bo z metlo potegnil po pločniku pred kliničnim in bo šel veselo novim zmagam ...prikaži večm naproti. No sedaj me zanima kolko bo dobi tisti varnostnik ki je popokal denar ter ušel v tujino, čez teden pa se predal. Ta je tudi priznal, celo prinsesel denar nazaj, ne čisto vse ampak ne bomo gledal na 24.000 evrov katere bo tako ali tako na koncu plačal ta ki jih je vzel, zanima me koliko zaporne kazni bo zanj zahteval tožilec ? Ker tako bi lahko opredelili vrednost ukradenega evra na sodišču.