Slovenija
26140 ogledov

Ne gre za veliko denarja, ampak je pa res neumno ...

Vozovnica za vlak
1/2
Žurnal24
Ker je moral prestopiti, je za vožnjo z vlakom plačal 40 odstotkov več, kot bi sicer.

"V nedeljo sem se z vlakom peljal od Ilirske Bistrice do Ljubljane, v Pivki sem moral prestopiti. Če je blagajna na postaji zaprta, lahko vozovnico brez doplačila kupiš na vlaku. Sprevodnik mi je rekel, da mi lahko da karto samo do Pivke, potem pa na naslednjem vlaku kupim vozovnico do Ljubljane. Ko sem ga vprašal, če ne bo to dražje, je rekel, da ne, ker je tudi v Pivki blagajna na postaji zaprta. Tako sem za prvi del vožnje plačal 1,30 evra, za pot od Pivke do Ljubljane pa 1,70 evra, skupaj tri evre," nam je povedal bralec.

Doma je na spletu preveril ceno in ugotovil, da bi za pot, če ne bi bilo prestopanja, plačal le 1,80 evra, kar je 40 odstotkov manj.

"Ne gre za velike zneske in še vedno je cena za vikend res ugodna, ampak je pa malo neumno, da je vožnja s prestopanjem dražja. Pri letalskih kartah so take s prestopanjem cenejše," nam je povedal.

To je že dolgo znan problem ...

"Vse IJPP vozovnice, ki jih izdaja osebje na vlaku,  se lahko izdajo samo na relaciji vožnje dotičnega vlaka. Tako imenovana gradnja poti od začetka do konca potovanja po železnici (z vmesnim prestopanjem) na mobilnih terminalih, ki jih ima osebje na vlaku za IJPP vozovnice, žal ni mogoča, je pa mogoča na vseh ostalih prodajnih kanalih. Omenjeno težavo smo že izpostavili upravljalcu integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo," so nam povedali na Slovenskih železnicah.

"Za enotne vozovnice pa velja, da potnik lahko na vozilih (avtobusih in vlakih) opravi nakup le enotne enkratne listne vozovnice, ki jo lahko uporabi le na relaciji in vožnji, ki jo to vozilo opravi. To pomeni, da prestopanje v tem primeru ni možno. Mobilni terminali na vozilih ne omogočajo izračuna najkrajše razdalje med vstopnim in izstopnim postajališčem na relaciji, na kateri potnik potuje, na podlagi veljavnih voznih redov v avtobusnem in železniškem prometu," so nam pojasnili na ministrstvo za okolje, prostor in energijo. Dodali so še, da so posodobitve terminalov v pristojnosti tako Slovenskih železnic in drugih prevoznikov kot ministrstva, "odvisno od dela, ki je predmet posodabljanja (na terminalih so namreč tako prevoznikove kot centralne (IJPP) aplikacije)". 

"Grajenje poti omogočajo vse enotne vozovnice, izdane na IJPP karticah. Potnik nakup vozovnice opravi na prodajnem mestu prevoznika ali prek spleta. Pogoj je, da ima potnik kartico, na kateri je naložena IJPP aplikacija. Če potnik opravi nakup vozovnice prek spleta, se vozovnica ob prvi validaciji na vozilu preko izvršne liste naloži na kartico. Potnik lahko vozovnico uporablja za relacijo, za katero je bila kupljena, z možnostjo prestopov v času veljavnosti vozovnice. Pri kontroli se na kartici preverja veljavnost vozovnice," so še pojasnili na ministrstvu. 

"Vse potnike tudi vzpodbujamo k uporabi ostalih prodajnih kanalov, saj lahko pri izračunu cene IJPP vikend vozovnic prihaja do odstopanja v ceni vozovnice zaradi različnega načina zajemanja kilometrov. Za vozovnice kupljene na blagajni, kartomatu in v spletni trgovini oziroma aplikaciji se zajema najkrajša možna razdalja (cestni kilometri ali železniški kilometri), pri nakupu v vlaku pa se zajemajo le železniški kilometri," pa so podovno svetovali na Slovenskih železnicah. 

Pospešeno se pripravlja rešitev brez kartice

A za nakup prek spleta, mobilne aplikacije ali na kartomatu, mora potnik imeti kartico IJPP, ki jo lahko dobi na blagajni na železniški postaji, če je ta zaprta, pa je ne more dobiti.

Kartica IJPP | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Tudi če kdo kartico IJPP ima in ima njeno številko shranjeno v aplikaciji Grem z vlakom, to žal ne zadošča, kartico je treba imeti s sabo. "IJPP čip kartica je nosilec produktov IJPP, na katero se naloži vozovnica, in ni namenjena le eni vožnji, ampak se jo lahko uporabi večkrat. Nanjo se lahko naloži vikend vozovnica, spet drugič enkratna vozovnica ali mesečna vozovnica itd. Projekt integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) in določila povezana z njim upravlja Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo," so nam pojasnili na Slovenskih železnicah.

So nas pa na ministrstvu pozitivno presenetili z napovedjo, da pospešeno načrtujejo "bistveno poenostavitev nakupov in poleg obstoječe IJPP kartice bo na voljo tudi možnost nakupa in uporabe vozovnic prek mobilnih aplikacij in bančnih kartic". 

Če je na postaji prodajno mesto odprto, je treba vozovnico kupiti tam, če jo potnik kupi na vlaku, mora plačati pet evrov dodatka. Opozoriti je treba še, da je na vlaku nakup vozovnice mogoč le z gotovino ali z VALU. Za vlake IC, MV, EC in EN morajo imetniki IJPP doplačati 1,50 evra, za ICS pa tri evre.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Grof 14:46 21.april 2024.

    Isri problem je imela država z nezaposljivim Petrom Vilfanom, brezdelnež je izsiljeval državo, butl jambrov na100 načinovin križem rok vlekel državno nadomestilo, pplačevali smo lenuha kar nekaj mesecev, štajerc pokvarjenliže kurac Jankoviču, da bo ….

  • karantanc56 13:11 21.april 2024.

    Bo Duhica donirala računala SŽ, bo vozovnic ko dr***.

  • Toma 11:50 21.april 2024.

    Meni so prodali karto, ki važi le tisti dan. Ker direktne povezave ni več bilo, sem moral drugo jutro sprevodniku plačat normalno ceno, da sem prispel na cilj! GAMAD!