Slovenija
24 ogledov

Ne hodite od vrat do vrat

upravna enota, urad Žurnal24 main
Uradniki. Če se jim ne ljubi pridobiti podatka iz uradnih evidenc, kazni zanje ni.

E-uprava. Državljani, ki jih uradniki pošiljajo od vrat do vrat po potrdila, izpiske in druge dokumente iz uradnih evidenc, lahko takšno postopanje državnih, lokalnih in drugih organov zavrnejo. Na ministrstvu za javno upravo so nam pojasnili, da so uradne osebe po zakonu o upravnem postopku dolžne same pridobiti podatke, ki so na voljo v uradnih evidencah.

Seznam, katera ustanova ima vpogled v katere podatke, sicer ne obstaja.

Ne obstaja, ne vodijo ...
Nezadovoljne stranke lahko lene uradnike, ki po nepotrebnem pošiljajo po dokazila, čeprav bi jih lahko pridobili sami, prijavijo inšpektoratu za javno upravo, in sicer na naslov gp.iju@gov.si.

Podatka, koliko prijav čez (ne)delo uradnikov so dobili lani in letos ter koliko kršiteljev so kaznovali, nam ni uspelo dobiti. Podatkov po vsebini prijav na inšpektoratu namreč ne zbirajo.

Pa tudi sicer kazni za takšne uradnike ne obstajajo. Zakon namreč ne vsebuje kazenskih določb, odgovarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.