Slovenija
19 ogledov

Ne interpelacija, prosti spis

Minister podpira predlog Društva klasikov. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Minister Lukšič ocenjuje interpelacijo proti njemu kot najslabše pripravljeno v zgodovini slovenskega parlamenta. Kot pravi, gre bolj za "prosti spis" na ravni gostilniške debate.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v odgovoru na interpelacijo, ki so jo proti njemu vložili poslanci SDS in SNS, dejal, da je pripravljena "šlampasto" in malomarno. Po njegovi oceni je to najslabše pripravljena interpelacija v zgodovini slovenskega parlamenta. Zgrajena je na političnih predsodkih in ne na dejstvih, pravi Lukšič, ki predlagateljem očita, da so si nekatere podatke preprosto izmislili in vse besedilo nizali ista politična stališča. Po njegovi oceni predstavlja interpelacija napad na celoten resor, zato se, kot pravi, interpelira slovenski šport, ki v zadnjem času niza velike uspehe. Predlagateljem tudi očita, da so interpelacijo vložili na začetkau šolskega leta in v času razprave o proračunu.

Očitke zavrača
Minister je sicer zavrnil očitke iz interpelacije, da je prikrojil pogoje javnega razpisa, s katerim so bila sredstva dodeljena projektu izgradnje stadiona v Stožicah. Kot je pojasnil, ni bil pristojen za določanje pogojev, pač pa je to storila razpisna komisija. Poleg tega je šel razpis skozi roke službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je pristojna za upravljanje z evropskimi kohezijskimi sredstvi. Zavrnil je tudi očitek, da je z razpisom kršil zakon o javnem naročanju, saj ta zakon ni pravna podlaga za črpanje evropskih sredstev. "To je tako, kot če bi pilotu očitali, da je kršil zakon o ladijskem prometu," je povedal minister.

Kot je znano, so poslanci SDS in SNS zoper Lukšiča vložili interpelacijo zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov, ki je bil po njihovem prepričanju prirejen za sofinanciranje Športnega centra Stožice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.