Slovenija
39 ogledov

“Ne kupujemo cele Vrbe!”

“Na potezi je ministrstvo. Sem optimist, da se bo do 8. februarja to res zgodilo Žurnal24 main
Prešernova rojstna hiša. Občina še ni prejela zahtevka. Previsoka cena.

Ne kupujemo cele Vrbe, temveč le eno hišo. Za tak denar je nikakor ne bomo kupili!” je včeraj za Žurnal24 dejal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Večer s Kravosom
Vrba. V Prešernovi rojstni hiši bo jutri ob 17. uri večer s Prešernovim nagrajencem, pesnikom Markom Kravosom. Med tednom je hiša odprta od 9. do 16. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure, ob ponedeljkih pa je zaprta. Vstopnina za ogled muzejske zbirke je od 1,50 do 2,30 evra.

Zaradi težav, ki jih imajo obiskovalci Prešernove rojstne hiše s sosedom (o teh smo v Žurnalu pisali sredi novembra, op. p.), je Občina Žirovnica pripravljena kupiti Arkovo domačijo – ima tudi predkupno pravico –, a ne za tako vrtoglavo ceno, saj Janez Arko zanjo želi 2,5 milijona evrov. “Zahtevka za uveljavitev predkupne pravice še nismo prejeli in občina takšne cene za domačijo ni pripravljena plačati, pač pa ceno, določeno po uradni cenitvi,” je pojasnil župan.

Na potezi je država
Kolikor se je dalo, so prireditve že umaknili stran od Arkove domačije. Maja Zupan, vršilka dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, je povedala, da bodo v naslednjih dneh z varnostno službo poskrbeli, da izgredov ne bo.

To je nacionalni problem in rešitev bomo morali najti skupaj z državo.
Maja Zupan

Prav tako na občini upajo, da bo kulturno ministrstvo do slovenskega kulturnega praznika Prešernovo rojstno hišo, lipo in cerkev svetega Marka vendarle razglasilo za spomenik državnega pomena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.