Slovenija
20 ogledov

Ne le burja, tudi piroman

V Šempasu je burja odnesla celotno nadstropje montažne stanovanjske hiše CZ Severna Primorska / Ervin Čurlič 
Težave. Na Obali ljudi ogroža piroman, na severnem Primorskem k sreči le burja.

Ob močni burji na Obali, predvsem v zaledju, težave povzročajo tudi požari. Samo v petkovem obvestilu uprave za zaščito in reševanje je na območju koprskih gasilcev navedenih kar devet intervencij zaradi požarov; na ajdovskem in novogoriškem območju skupaj pa so našteli le dva.

Podatki o številnih požarih na Obali vzbujajo pozornost predvsem zato, ker je njihovo število na goriškem in ajdovskem manjše, pa tam prav tako že dolgo ni deževalo in piha močna burja, ki trga oziroma povzroča stike na električnih vodih.

Število požarov v obalnem zaledju ter v okolici Gažona, Šmarij in Kampolina se zdi nenavadno tudi gasilcem. Kot smo izvedeli neuradno, tudi zaradi povečanega števila intervencij na določenem območju ocenjujejo, da so se srečali s piromanom.

Policija ne komentira

“Na vprašanje, ali kdo podtika požare, vam ne morem odgovoriti, za kakšnega je verjetno odgovoren tudi človek. Vedeti pa je treba, da že dolgo ni deževalo ter da je vse presušeno in hitro vnetljivo,” pravi Zvezdan Božič, vodja koprske uprave za zaščito in reševanje.

Na koprski policijski upravi so leta 2010 obravnavali tri primere požiga, dva so razrešili. Lani v uradni statistiki ni bilo nobenega. Po neuradnih podatkih policija sicer že išče piromana, a te informacije na policijski upravi niso 
želeli komentirati.

Odneslo nadstropje hiše

Na območju Nove Gorice so morali zaradi posledic burje gasilci in civilna zaščita v prvih 11 dneh februarja posredovati kar 178-krat. Stroški intervencij že presegajo 50 tisoč evrov. Rdeči alarm je bil v zadnjih dveh tednih razglašen kar štirikrat, po navadi pa se to dogaja enkrat na leto. Burja je na Goriškem v noči s petka na soboto presegla hitrost 170 kilometrov na uro in povzročila ogromno materialno škodo, tudi na daljnovodih Elektra Primorska, ki škode še ni ocenil. Civilna zaščita Nova Gorica pa po prvih ocenah meni, da bo škode na poškodovanih objektih za okoli 200 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.