Slovenija
79 ogledov

Ne le cvetni, tudi saharski prah

alergija Profimedias
Vpliv saharskega prahu v teh dneh čutimo tudi v Sloveniji. Petek bo prinesel olajšanje.

Vpliv saharskega prahu v teh dneh sega daleč proti severu Evrope. Posledično povišane vrednosti delcev PM10 beležimo tudi v Sloveniji. Poleg saharskega prahu težave povzroča tudi cvetni prah.

saharski prah  | Avtor: http://macc.copernicus-atmosphere.eu/ http://macc.copernicus-atmosphere.eu/

Težave tudi zaradi cvetnega prahu

Po podatkih Agencije za okolje je v zraku kar nekaj cvetnega prahu. V nižinah so visoke koncentracije cvetnega prahu breze in gabra. Lokalno bodo visoke koncentracije javora jesenovca. Prisoten bo tudi nizko alergeni cvetni prah vrbe, topola, bresta in cipresovk/tisovk. 

V Primorju bo nizka obremenitev zraka s cvetnim prahom breze. Prisotne bodo tudi večje količine cvetnega prahu gabra in cipresovk/tisovk. Nizke bodo vrednosti koncentracij jesena, topola, vrbe, javorja in posameznih zrn trav. 

Dež bo odplaknil težave

Olajšanje prihaja v petek. Od petka zjutraj do sobote popoldne naj bi po državi padlo okoli 20 litrov dežja na kvadratni meter. Dež bo tako očistil ozračje tako cvetnega in puščavskega prahu. 

Padavine bodo v noči na soboto oslabele in bodo do večera povsod ponehale. Od nedelje do srede bo pri nas suho, dokaj sončno vreme. Temperature se bodo postopoma dvigovale, v sredo naj bi se tako že gibale okoli 20 stopinj Celzija. Četrtek naj bi spet prinesel nekaj dežja, petek pa bo že suh. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.