Slovenija
309 ogledov

Ne le, da ne prihrani, z njim porabimo več

Energy saver Tržni inšpektorat RS
Tržni inšpektorat potrošnike opozarja na zavajanje z izdelkom Energy Saver Pro, ki naj bi omogočal do 75-odstotne prihranke pri porabi električne energije v gospodinjstvih.

"Navedbe v oglasih so neresnične, saj s to napravo prihranka porabljene delovne električne energije v gospodinjstvih zanesljivo ni mogoče doseči," izpostavljajo na spletni strani Tržnega inšpektorata RS. Pojasnjujejo, da se v ohišju izdelka nahaja kondenzator z zmožnostjo kompenzacije induktivne jalove moči za nekaj sto watov, kar nikakor ne zmanjšuje porabe delovne energije, temveč le izboljšuje faktor delavnosti toka (cos fi), kar pa je za gospodinjstva popolnoma brezpredmetno.

Gospodinjstva namreč po izstavljenih računih elektro distribuciji plačujejo porabljeno delovno energijo, saj so na odjemnih mestih vgrajeni le števci porabe delovne energije. Nikjer v Sloveniji ne boste zasledili v gospodinjstvih (ne govorimo o industrijski rabi električne energije) tudi števcev jalove energije.

"Zato ne nasedajte oglaševalskim sporočilo za to napravo, saj z njo zanesljivo ne boste prihranili, kvečjemu potrošili dodaten denar za nakup naprave in še mesečno za njeno uporabo, ker za delovanje porablja delovno energijo, ki pa jo gospodinjstva plačujejo," izpostavlja inšpektorat.

Razočarani kupci

Na inšpektorat se še vedno obrača veliko razočaranih potrošnikov, ki so izdelek naročili, nekateri celo več izdelkov, nato pa pri prejemu računa za elektriko ugotovili, da obljube glede prihranka niso uresničene. 

"Če pa ste izdelek že kupili, imate, skladno z določili Zakona o varstvu potrošnikov, možnost odstopiti od pogodbe v roku 14 dni od prejema izdelka, ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog za vašo odločitev," svetujejo na inšpektoratu in dodajajo, da lahko sicer pride do zapletov, saj napravo vračate v tujino.

Tržni inšpektorat vam v danem primeru ne more pomagati, saj proizvod ni kupljen na slovenskem trgu, ampak je preko raznih dostavnih služb le prinesen (izročen) slovenskemu naročniku!

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:53 17.februar 2015.

    tud take stvari bi mogl učit v šolah....

  • zdrej 16:39 17.februar 2015.

    Ma, saj naj vsak presodi. Ko vidiš take strani za neko varčevanje z energijo in hujšanje, poskusi napisat, da ti naj zadevo posodijo za mesec. Ko boš videl, da to niti ni opcija, saj tvojega komentarja ne ohranijo oz. niti ...prikaži več ne objavijo, veš koliko je ura. Na žalost elektrotehniki nasedajo reklami za to napravo.

  • Papaja Popi 14:44 17.februar 2015.

    Že pred časom je bilo pojasnjeno, da se z tem ne prihrani ampak za svoje delovanje porabi še energijo.