Slovenija
35 ogledov

Ne le eden, iščeta se dva arbitra

Razburkano morje Suzana Kos
Predvidoma danes bo znano, ali bo slovenska vlada izbrala arbitra oziroma ali bo izbiro prepustila sodišču v Haagu. Jutri pa se izteče tudi rok, do katerega naj bi novega arbitra imenovala Hrvaška.

Predsednik vlade Miro Cerar je predstavnikom parlamentarnih strank namignil, da naj bi Slovenija za imenovanje novega arbitra pooblastila predsednika arbitražnega sodišča, je po srečanju v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Po njegovih besedah bo takšna odločitev padla na današnji seji vlade, ki je sklicana za ob 11. uri.

Vlada ima tri možnosti: da imenuje slovenskega strokovnjaka, izbere tujca ali izbiro prepusti arbitražnemu sodišču. Kakšno odločitev bo sprejela vlada, je zaenkrat skorajda nemogoče napovedati, saj so se koalicijski predstavniki v minulih dneh zavili v molk. Zunanji minister Karl Erjavec pa je v zadnji izjavi za javnost prejšnji petek dejal, da premišljujejo o vseh možnostih, torej da bi imenovali domačega ali tujega arbitra, odločitev pa bi lahko prepustili predsedniku arbitažnega sodišče, če ne bi imenovali nikogar. Rok za imenovanje se sicer izteče 20. avgusta.

Ne le eden, iščeta se dva arbitra

Po odstopu slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama, ki je to funkcijo zasedal manj kot teden dni, in hrvaškega arbitra Budimirja Vukasa pa je zdaj arbitražni senat pravzaprav brez dveh sodnikov. Hrvaška bi morala novega arbitra imenovati do jutri, a tega ni pričakovati, saj so že večkrat napovedali, da je za njih arbitraža končana.

Erjavec: Hrvaška ne more ustaviti arbitražnega postopka

"Če kakšna od strani ne imenuje arbitra, to stori predsednik arbitražnega sodišča," je po današnji seji odbora za zunanjo politiko pojasnil Erjavec. Zato pričakuje, da bo hrvaškega arbitra imenoval predsednik arbitražnega sodišča in da se bo postopek nadaljeval.

Hrvaška po prepričanju Erjavca z enostranskimi dejanji ne more ustaviti arbitražnega postopka. O očitkih glede dodajanja dokumentov pa je minister povedal, da so kot stranka v postopku vse dopolnitve izvedli v skladu s proceduro oz. v skladu z arbitražnim sporazumom ter da niso imeli niti želje, da bi arbitražnemu sodišču nelegalno podtikali kakšne dokumente.

"Hrvaški strani zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka," meni Erjavec. Kot je pojasnil, so na Hrvaškem očitno ugotovili, da t. i. prisluškovalna afera ne bo zaustavila postopka, zdaj pa iščejo druge argumente, kako bi ga zaustavili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kranjskias 15:18 13.avgust 2015.

    če vse vrnejo kar so pokradl, jim ostane samo goli otok...........

  • istra_je_slovenska 07:44 13.avgust 2015.

    hrvatuni naj vrnejo kar so pokradli.

  • Tupamaros 07:37 13.avgust 2015.

    V vsej Evropi boste našli težko našli nacije, ki bi se ponašala s tako bogato zgodovino neumnosti. Pri čemer je samostojna Slovenija zgolj zadnji kamen v mozaiku tega fenomena. Danes, ko je sleherniku jasno, da Slovenci nismo sposobni imeti lastne ...prikaži veče države, se lahko jezimo tudi na naše pradede, ki so nam državo zafurali že jeseni 1918, ko se jim je tako zelo mudilo iz Avstro-Ogrske...