Slovenija
21 ogledov

Ne letališče, le servis letal

cerklje Nik Rovan
Cona Feniks. Država bi odkupila zemljišča, čeprav vlagateljev sploh še ni.

"Vrata so se odprla, noter pa še nismo stopili. Da bodo tu začela graditi prva podjetja, je potrebnih še kar nekaj stopnic." Tako je vladno potrditev prostorskega načrta za posavsko gospodarsko središče Feniks pred dnevi komentiral Peter Žigante, direktor družbe Savaprojekt.

"Investitorji, ki občasno prihajajo v Slovenijo, hočejo jasne odgovore, kje lahko gradijo takoj. Če tega ne dobijo, gredo drugam. Tako smo izgubili veliko naložbo Ikee," je spomnil drug posavski direktor Bogdan Barbič, generalni direktor Hidroelektrarn na Spodnji Savi. Tudi ta meni, da so dolgotrajni postopki umeščanja con v prostor "zavrli slovenski razvoj", a je zelo skeptičen do tega, da država, preden preveri interes tujih vlagateljev, začne množičen odkup zemljišč. V primeru Feniksa je za odkupe zemljišč že predvideno dva milijona evrov.

Ikea je šla drugam

Žigante je dejal, da umestitev cone Feniks v prostor, ki se je na koncu zgodila nenavadno hitro, ni povezan z Ikeo. Ta je v Sloveniji lani iskala precej veliko zemljišče. Na njem bi gradila veliko skladišče, proizvodnjo za polizdelke in logistični center. Naložba naj bi bila vredna okoli sto milijonov evrov, delo pa bi v prvi fazi dobilo okoli 1.500 ljudi. "A zaradi slovenske neodločnosti in počasne administracije je za nas to zavožen projekt," je poudaril Žigante, saj je Ikea te načrte opustila.

Na vprašanje, od česa pa bo živelo civilno letališče, ki je predvideno v tej novi gospodarski coni, in to tik ob vojaškem letališču, je Žigante povedal, da sploh ne bo šlo za klasično civilno letališče. "Predstavljam si, da bo to odličen servis za letala, tako vojaška kot zasebna," je dodal.

Kdo bi investitor, pa se (vsaj uradno) še ne ve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.