Slovenija
77 ogledov

Ne Mojzes, veter je razprl morje

Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so ovrgli zgodbo iz Biblije, po kateri Mojzes z Božjo pomočjo razpre Rdeče morje in Izraelcem, t. i. obljubljenemu ljudstvu, omogoči prečkanje morja po suhem.

Svetopisemski čudež o begu Izraelcev pred egipčanskim preganjanjem, ko se je Rdeče morje razprlo na Mojzesov ukaz in omogočilo suh prehod izbranemu ljudstvu, so ameriški znanstveniki s pomočjo računalniške simulacije razložili kot fenomen, ki so ga povzročili izjemno močni vetrovi.

Raziskovalci pojasnjujejo, da je sunkovit veter z vzhoda, ki je pihal ponoči, potisnil vodo za ovinek, kjer se je v morje zlivala reka. Ker je bila voda potisnjena nazaj v vodni kanal, se je vzpostavil suh prehod in omogočil ljudem prečkanje blatne plitvine. V trenutku, ko je veter prenehal pihati, se je morje razlilo nazaj na območje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Znanost v skladu s Svetim pismom
Obširna študija temelji na rekonstrukciji morebitnih lokacij in globin kanalov Nilove delte, ki so se skozi stoletja premikali. Carl Dewis, vodja ameriškega centra za raziskave ozračja, je prepričan, da se znanstvena razlaga dogodkov sklada z zgodbo iz Svetega pisma. "Veter je premaknil vodo v skladu s fizikalnimi zakoni in s tem za kratek čas vzpostavil varen prehod z morjem na obeh straneh," poudari.

Biblija pripoveduje: "Tedaj je stegnil Mojzes roko nad morje in Gospod je gnal morje z močnim vzhodnim vetrom celo noč nazaj in posušil morje, tako da so se vode razdelile. In Izraelovi sinovi so šli sredi morja po suhem in vode so jim bile kakor zid na desni in levi." (Druga Mojzesova knjiga, 15/21, 22)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.