Slovenija
6 ogledov

Ne more v pokoj

Bralka se počuti opeharjeno. Skrbi jo, da bo njeno upokojitev dodatno zamaknila Žurnal24 main
Nenavadno. Podjetje izbrisano, prispevke plačevali.

"Čeprav je direktor podjetja plačeval prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tega ni mogoče šteti v zavarovalno dobo." To je odgovor, ki ga je D. P. iz Ljubljane po šestih mesecih dobila od zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

 

Letos bi izpolnila pogoje za upokojitev, a se bo lahko upokojila šele aprila prihodnje leto. Direktor podjetja, v katerem je delala devet let, je namreč zanjo prispevke plačeval vse do junija 2000, čeprav je bilo podjetje že decembra 1999 izbrisano iz sodnega registra. Direktor izbrisa menda ni opazil, prispevke je enako plačeval tudi zase.

Prvič vidijo tak primer
Odgovor davčne uprave na vprašanje, kako je za podjetje, ki pravno-formalno ne obstaja več, sploh mogoče plačevati prispevke, še čakamo. Njen tiskovni predstavnik Stojan Glavač je povedal, da takega primera ne pomnijo, so pa, kot je obljubil, glave že staknile strokovne službe, ki bi morale obravnavo končati najpozneje konec avgusta.

Sogovornica si zdaj želi vsaj, da ji vrnejo dobrih 767 evrov, ki so bili plačani za prispevke in davke, skupaj z zamudnimi obrestmi. Ali ji bodo dacarji denar vrnili ali pa ji bodo priznali pravico do zgodnejše upokojitve, Glavač ni želel ugibati. Je pa opozoril na desetletni zastaralni rok (ki je v tem primeru že potekel) in spomnil tudi na olajševalne okoliščine, ker je gospa težavo odkrila šele tik preden se je nameravala upokojiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.