Slovenija
127 ogledov

"Ne morem pasivno opazovati dogajanja"

Zavržena hrana Shutterstock
Ideja direktorja Doma upokojencev Nova Gorica se je razcvetela v projekt, ki je pritegnil tudi druge akterje iz občine. Z razdeljevanjem presežkov hrane pomoči potrebnim aktivno pripomorejo k lajšanju stiske socialno ogroženih.

"O presežkih hrane razmišljam že dolgo. Sprva smo z boljšo organizacijo presežke zmanjšali, vendar je pri 322 stanovalcih, za katere pripravljamo obroke, vedno nekaj hrane, ki ostane
(stanovalci, ki so sprejeti v bolnišnico, nekateri se slabo počutijo in ne pojedo vsega kosila, ipd.). Ko spremljaš poročila o naraščajoči revščini v Sloveniji, hkrati pa veš, da se ustvarjajo presežki hrane v vseh večjih kuhinjah javnih ustanov, ti postane jasno, da je nekaj močno narobe," začetek ideje o razdeljevanju brezplačnih kosil opisuje Bojan Stante, direktor Doma upokojencev Nova Gorica.

V domu so 24. decembra prvič brezplačno ponudili zastonj kosilo socialno ogroženim posameznikom iz občine. Z januarjem je takšno razdeljevanje kosil postalo vsakdanja praksa. "Prvotno sem želel, da bi se vključile vse kuhinje vrtcev, šol, bolnišnic in podobnih ustanov, vendar se je izkazalo, da zaradi različnih urnikov in omejenih možnosti dostave hrane v prvi fazi ne bomo mogli izpeljati tako zastavljene akcije," pojasnjuje Stante, ki se ni odpovedal ideji, da se v prihodnosti organizira mreža ponudnikov. 

V dijaškem domu na pomoč družinam in otrokom

Na njegovo pobudo so se odzvali tudi v Dijaškem domu Nova Gorica. Prvič so družinam z otroci kosila ponudili 24. decembra. "V sodelovanju s Humanitarnim društvom KID smo pripravili praznično okrašen družabni prostor in priložnostna darila za otroke. Skupaj smo priklicali upanje in dobro voljo vsem (približno 15 osebam). Občutek, ko so mi otroci podali roko v jedilnici ter komaj slišno, pa hkrati tako neposredno izrekli hvala, je izjemen," vzdušje opisuje ravnatelj dijaškega doma Dragan Kojić. Kojić želi ponudbo dijaškega doma omejiti po statusu uporabnika predvsem na mlade družine in otroke.

Občina koordinira projekt

Projektu so se pridružili tudi na Mestni občini Nova Gorica, območni enoti Rdečega križa in pri Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote Miren. Mestna občina je sprejela vlogo koordinatorja projekta in bo v drugi polovici januarja z vsemi sodelujočimi ocenila situacijo ter sklenila dogovor o nadaljnjih ukrepih.

Osnova za prihodnje korake bo predvsem število ljudi, ki prihajajo na kosila, pojasnuje Miroslava Križnič z novogoriške občine. V dijaškem domu razdelijo do 10 kosil dnevno, medtem ko je v domu upokojencev povpraševanje večje in razdelijo 24 kosil. V projektu sodeluje tudi Vrtec Nova Gorica, ki svoje presežke dnevno dostavi kuhinji doma upokojencev, vendar je število teh obrokov minimalno, pojasnjujejo na občini.

Pričakujejo za 20 odstotkov več prosilcev

Na Goriškem se sicer srečujejo s povečano brezposelnostjo in porastom števila prosilcev za denarno pomoč. Leta 2010 je bilo po podatkih območnega rdečega križa takih 651 oseb, lani pa že 1136. "Tudi za leto 2014 pričakujem približno 20 odstotkov več prosilcev pomoči kot leta 2013," ocenjuje Aleš Markočič iz Rdečega križa. Medtem ko se veča število prosilcev pomoči, pa po drugi strani ne beležijo vidnejših dodatnih doniranih sredstev.

Potrebovali bi javno kuhinjo

Markočič meni, da bi bilo za mesto Nova Gorica potrebno zagotoviti vsaj 50 toplih obrokov dnevno. Obenem se sprašuje, ali bodo vsi, ki to pomoč potrebujejo, zbrali dovolj poguma in pomoč izkoristili. Sam rešitev vidi v javni kuhinji.

Da bi potrebovali take vrste ustanovo meni tudi Andreja Ličen iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote Miren. "Potrebovali bi humanitarni center z dnevnimi aktivnostmi – nekaj podobnega kot dnevni center za brezdomce v Ljubljani, kjer brezdomcem nudimo hrano, obleko, tuširanje, pranje, druženje, informacije, usmeritve, podporo pri reševanju njihovih stisk. Del tega trenutno opravi dnevni center za uživalce prepovedanih drog na Šentu," situacijo opisuje Ličnova.

Društvo sicer na ulicah Nove Gorice deluje že od marca 2011, ko so začeli z deljenjem hrane brezdomcem. "Sprva smo hrano delili na ulici, marca lani pa smo na souporabo dobili prostore kuhinje na Sedejevi 9, kjer poteka program za odvisnike od prepovedanih drog, ki ga izvaja ŠENT," nam je povedala Ličnova. Trenutno vodijo 28 različnih oseb, ki prihajajo na večerje od ponedeljka do petka, so pa v vsem času, od kar so začeli z delovanjem, zabeležili čez 60 oseb.

"Ne vem, ali nam bo uspelo realizirati zastavljene cilje. Vem pa, da ne zmorem pasivno opazovati dogajanja. Prav tako pa tudi verjamem, da vsota majhnih akcij, kamor uvrščam našo, lahko vsaj delno olajša stisko ljudi, ki so socialno ogroženi," zaključuje pobudnik akcije Bojan Stante.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.