Slovenija
19 ogledov

"Ne moremo pričakovati, da bo vse cvetelo"

Janez Janša Boštjan Tacol
Predsednik SDS Janez Janša je prepričan, da bo ob slabih projekcijah gospodarske rasti potrebno vložiti veliko naporov, da standard v prihodnjih letih ne bo padel.

"V tem času moramo jasno povedati, da za bližnjo prihodnost ne moremo pričakovati, da bo vse cvetelo," je Janez Janša opozoril na današnjem forumu, ki ga je na Brdu pripravila stranka.

Profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Matej Lahovnik je na forumu z naslovom Slovensko gospodarstvo pred zahtevnimi izzivi izpostavil, da je v Sloveniji potrebno reorganizirati vlado, odpraviti nekatere nesmiselne ukrepe, reformirati pravosodje in omogočiti investicijsko aktivnost. "Zelo težko bo naslednji vladi," je opozoril Lahovnik, saj bo treba omejiti javno porabo za milijardo evrov.

"Dotakniti se bo treba nekaterih ustanov, ki ne delujejo, na primer Razvojne banke," je še povedal Lahovnik. Ta je sicer poudaril, da se ne bo včlanil v nobeno stranko in da je se foruma udeležil, ker je želel predstaviti svoj pogled na situacijo.

SDS proti dvigu davkov

Predsednik odbora za razvoj v strokovnem svetu SDS Žiga Turk je predstavil rešitve, ki jih predlaga stranka in predvidevajo socialno pravičnost, enakomeren regionalni razvoj, racionalna vlaganja v infrastrukturo, prijaznejše gospodarsko okolje, razbremenitev gospodarstva, odprtost za tuje investicije, vlaganje v raziskave in razvoj ter sistemsko podporo kreativnim industrijam.

 

Odzivi gospodarstvenikov na program SDS so po besedah Janše večinoma dobri, saj je v programu povzeto tisto, kar si gospodarstvo predstavlja kot najučinkovitejšo pot iz krize brez povečevanja bremen. SDS drugače kot nekatere druge stranke nasprotuje dvigu davkov, razen davkov na luksuz in na špekulacije, na primer pri prometu z zemljišči.

Brez čarobne formule "standarda ni mogoče dvigniti"

"Smo za to, da zategnemo pas pri sebi, znižamo stroške države in ohranimo standard v naslednjem letu, ne pričakujemo pa, da je možno, razen če ima kdo kje v klobuku čarobno formulo standard v naslednjem letu bistveno dvigniti, kot nekateri obljubljajo," je poudaril Janša, ki meni, da bo treba združiti vse moči, da standard ne bo padel.

Pravi izhod iz krize sicer za celotno Evropo predstavljajo inovacije in podjetništvo, je dejal predsednik evropskega združenja malih in srednjih podjetij Peter Jungen, ki meni, da Evropa trenutno potrebuje šest milijonov podjetnikov. Za to pa so potrebni politiki, ki razumejo pomen podjetništva.

Komentarjev 8
  • vrtnica 15:28 10.november 2011.

    Kdor misli,da bo po volitvah takoj bolje,je provokator ali neumen.Logične so izjave Janeza Janše,ki nam ne obljublja gradove v oblakih,temveč realna pričakovanja.Kot državljanu mi je to vsekakor bolj prav in v tem trenutku je SDS najbolj pripravljenja ,da se sooči ...prikaži več z situacijo v Sloveniji in Evropi.Zato moj glas SDS-ju.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:58 10.november 2011.

    Dva mesca nazaj je pa mel vrhunske rešitve za Slovenijo,zdej pa že besede nazaj vleče,ker je ravno tak diletant,kot kumonajzer pred njim.Vsi so isti,samo za lastno promocijo in žepe bi delali,rajo pa gleda qurc!!

  • Kika 08:48 10.november 2011.

    He he he, ker bo očitno zmagal, Jajček že vnaprej išče izgovore, zakaj ne bo nič bolje in nič drugače, kvečjem še slabše!