Slovenija
43 ogledov

Ne nadomeščajo niti porodniških, niti invalidnih kolegic

klinika bolnišnica zdravniki sestre Nik Rovan
Problem medicinskih sester ni le v pomanjkanju kadra na intenzivnih enotah, pač pa tudi povsod drugje, ni le problem v pomanjanju medicinskih sester, pač pa tudi pripomočkov, zaščite ...

"Problem pomanjkanja medicinskih sester je prisoten je v vseh okoljih, je alarmanten in ogroža varnost pacientov in zaposlenih," so v odprtem pismu zapisale medicinske sestre, ki oporekajo nedavnim izjavam, da je število medicinskih sester v Sloveniji primerljivo s številom v drugih evropskih držav, da celo presegamo evropsko povprečje in da je problem ustreznega števila medicinskih sester prisoten le v okolju intenzivnih terapij.

Ne nadomeščajo niti porodniških odsotnosti

"Delamo za dva, tri, tudi več odsotnih na posamezni oddelek, ki jih delodajalci ne nadomestijo," pravijo medicinske sestre, ki poudarjajo, da odsotni nenadomeščeni ostajajo tudi po več mesecev, celo let. "Zgodi se, da kolegica, ki gre v bolniški stalež ali porodniško, ostane nenadomeščena do  vrnitve. Ta praksa je ponekod obstajala že pred uvedbo ZUJF – a. Tudi invalidne kolegice in kolegi, ki so v bolniškem staležu, se ne nadomeščajo."

En bolničar skrbi za 200 do 250 starejših

"Ena diplomirana medicinska sestra je v popoldanskem in nočnem času razporejena na dva bolniška oddelka hkrati ali skrbi za oddelek, ki je prostorsko razporejen v več nadstropij."

"V domu starostnikov ponekod en zdravstveni tehnik ali celo bolničar skrbi ponoči za 200 – 250 stanovalcev."  Medicinske sestre opozarjajo tudi na obilico administrativnih zadolžitev.

Premalo pripomočkov, premalo perila

"Marsikje delamo v nezavidljivih prostorskih razmerah, bolniške sobe in postelje ne nudijo pacientom osnovnega udobja in zasebnosti; ležijo na posteljah, starih trideset in več let, negujemo jih s premalo pripomočki, ki si jih izposojamo med oddelki, s premalo perila, drugih pripomočkov za delo." Primanjkuje tudi delovne zaščitne opreme, obutev si morajo sestre marsiklje kupovati same.

Problemov ni prinesel ZUJF, problemi so od prej

Problem slovenskih medicinskih sester je problem, ki je obstajal že davno pred ZUJF –om, ta je okoliščine le zapeljal izpod nadzora, pravijo sestre ter državljane in državljanje prosijo, da jih podprejo v njihovih prizadevanjih.

"Ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc  prosimo, izčrpani in na robu obupa, da korektno in razumno pristopi k reševanju naših problemov in znova povrne zaupanje v zdravstveni sistem. Prosimo tudi predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki je zagovornik moralno etičnih načel v slovenski družbi, da nas podpre in sprejme naša iskrena prizadevanja za ureditev razmer v zdravstveni negi in varnost bolnikov, v dobrobit vseh prebivalcev Republike Slovenije. Enako prosimo vse druge odgovorne," pismo zaključujejo medicinske sestre.

Komentarjev 4
  • puksicd 16:16 18.februar 2015.

    Jap ... to ni v interesu "elit". Jasno, da bodo "podpisovali" finančne transferje institucijam, iz katerih bodo ta denar enostavno prekobacali na svoje grabežljive račune. Mislim, da samo še malo manjka, pa bo folku zares do3,14zdilo, ampak potem po zraku ...prikaži več ne bodo letele samo granitne kocke in psovke, ampak ... ne bom niti napisal, ker bi mi takoj odstranili komentar.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:43 18.februar 2015.

    za banke se takoj najde 100-200 milijonov, oziroma za slabo banko več k milijarda. Za ljudi k so ključni za zdravje Slovencev se pa ne najde par 10 milijonov za ureditev razmer...Sramota!

  • valerijakregar 14:21 18.februar 2015.

    čudno.za lobiste , kot so zemljarić, dimnik, jukić............. nikoli ne zmanjaka milijonov, za osebja pa.