Slovenija
42 ogledov

Ne najdejo napak, ki jih kažejo šefi

Žgajnarjeva Boštjan Tacol
Tožilka, “odgovorna” za Zorana Jankovića, ni ogrožala dela tožilstva. Nadzorniki so ugotovili celo enake (manjše) napake pri sedanjem šefu tožilcev, ki je nadzor predlagal.

Nekdanja vodja tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar ni ogrožala delovanja specializiranega državnega tožilstva (SDT), kar naj bi ji očitala tako šef tožilstva Zvonko Fišer kot njen naslednik, zdajšnji šef SDT Harij Furlan. Da Žgajnarjeva svoje delo opravlja strokovno, naj bi, neuradno, namreč pokazal nadzor, ki ga je Fišer odredil konec junija.

Niso še rekli zadnje

Na tožilstvu sicer pravijo, da njihovi nadzorniki glede tega še niso rekli zadnje besede, saj da nadzora še niso povsem končali. “Zadeva je trenutno v fazi, ko so zoper njihove ugotovitve dopustni pojasnila in ugovori,” dodajajo na tožilstvu.

Poročila razdeljena

Tožilci SDT naj bi tako predvčerajšnjim tudi že prejeli poročila o tem, kako strokovno so svojo službo opravljali zadnje leto. Kljub temu pa, neuradno, nihče od njih v tem poročilu ne razbere ponujene možnosti, da se zoper ugotovitve nadzora lahko še pritoži, kar kot rečeno zagotavljajo na tožilstvu. Nikjer naj ne bi bilo zapisanega pravnega pouka.

Manjše napake pri obeh

Šef tožilstva Fišer je ob začetku nadzora zagotavljal, da bo pregledano delo vseh članov SDT in ne le delo Žgajnarjeve, ki že skoraj dve leti vodi posebno skupino preiskovalcev, ki preverjajo domnevno nezakonite posle ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Fišer pa naj bi želel vedeti, komu od tožilcev na SDT je Žgajnarjeva kot nekdanja vodja dodeljevala posamezne primere ter kako hitro in zavzeto so te postopke sprožali in jih reševali. Nadzorniki pa naj bi ugotovili, da se je vedno strokovno odločala, komu bo v reševanje dodelila posamezni spis. Sedanji šef SDT Furlan naj bi namreč ob prevzemu poslov zasledil določene napake pri prejšnjem vodenju SDT in na to opozoril Fišerja. A nadzor naj bi pokazal, da tudi Furlan povsem enako kot pred njim Žgajnarjeva posameznim tožilcem dodeljuje primere. Nadzorniki naj bi sicer tako pri Žgajnarjevi kot pri Furlanu zaznali manjše (podobne) napake pri vodenju SDT. Poročilo o nadzoru pa nedvomno zavrača očitke sedanjega vodje SDT, da naj bi njegova predhodnica tožilce za pregon organiziranega kriminala vodila slabo.

Šef proti vsaj dvakrat

Od petih tožilcev, ki so se konec junija prijavili na razpis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve iskalo nove člane specializiranega državnega tožilstva (SDT), bo očitno izbran samo eden. Od vseh kandidatov, ki so se potegovali za službo tožilcev za pregon organiziranega kriminala, namreč samo eden izpolnjuje vse pogoje, pojasnjujejo na državnotožilskem svetu (DTS).

“Z enim kandidatom je bil opravljen razgovor, postopek imenovanja pa še ni končan,” pravijo na DTS. Samo eden naj bi namreč razpolagal z oceno svojega dosedanjega dela, ki ni starejša od enega leta, kar se je zahtevalo z razpisom. Delo preostalih kandidatov, sicer že sedanjih članov SDT, pa naj bi naknadno ocenil njihov šef Harij Furlan. Vsaj dve kandidatki – med drugim Blanko Žgajnar – pa naj bi ocenil kot neprimerni za delo v SDT

Komentarjev 1
  • dragec 09:06 26.oktober 2012.

    Dokaz, da tožilstvo, pa tudi sodstvo nista neodvisna.