Slovenija
119 ogledov

Ne najdejo podlage za prepoved

Aleksandra Velkovrh, glavna inšpektorica, pravi, da cementarna trenutno obratuje Žurnal24 main
Lafarge Cement. Inšpektoratu trenutno zadostujejo uporabna dovoljenja.

Ljubljana, Trbovlje. Uroš Macerl iz Eko kroga bo vložil pritožbo na Inšpektorat RS za okolje in prostor (Irsop), ker Lafarge Cementu niso prepovedali celotne proizvodnje, ampak le sežig odpadkov. Kot pravi, okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je upravno sodišče odpravilo, velja za vse skupaj, inšpektorica pa je cementarni prepovedala le sežig gum, plastike in odpadnih olj.

Obstoječa ali nova?
Dokler Agencija RS za okolje (Arso) o vlogi za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja ne bo odločila, inšpektor (upoštevajoč določbe 172. člena zakona o varstvu okolja) nima podlage za popolno prepoved obratovanja naprave, saj lahko Lafarge Cement še vedno obratuje kot obstoječa naprava,” menijo na Irsopu. “Dovoljenje, ki so ga dobili leta 2009, trenutno ne obstaja in obratujejo po pogojih, ki so obstajali pred izdajo tega dovoljenja,” pravi glavna inšpektorica Aleksandra Velkovrh.

Normalizacija mer
Včeraj popoldne so se končno sestali in pogovorili predstavniki družbe SGP, občine in stanovalcev, kar bi lahko bil prvi korak za normalizacijo razmer.

Po njenih besedah je upravno sodišče dovoljenje odpravilo zato, ker je Arso takrat odločil, da je naprava v cementarni obstoječa. Na vprašanje, ali bo torej Arso zdaj znova odločal o statusu naprave, je odgovorila pritrdilno. Če bo odločil, da je naprava nova, bo treba pred morebitno izdajo dovoljenja opraviti konkretno poročilo o vplivih na okolje, kar za obstoječo napravo ni potrebno.

Uporabno dovoljenje
Irsop in Arso pravita, da Lafarge Cement deluje na podlagi uporabnega dovoljenja iz leta 1987 in poznejših dovoljenj za manjše objekte. Irsop bo mejne vrednosti izpustov nadziral na podlagi uredbe o emisiji snovi za proizvodnjo cementa in uredbe o emisiji snovi iz nepremičnih virov 
onesnaževanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.