Slovenija
15 ogledov

Ne najemajte in ne kupujte

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Stanje na stanovanjskem trgu se že odziva na prve znake krize. Cene stanovanj padajo, najemnine rastejo v nebo. Kaj lahko pričakujemo v letu 2009, nam je zaupal Marko Puschner iz Slonepa.
1. Se je povpraševanje na trgu nepremičnin močno spremenilo zaradi dražjih kreditov in zmanjšanja sposobnosti nakupa nepremičnine?
Glede na informacije iz različnih virov lahko sklepamo, da se je povpraševanje na stanovanjskem trgu močno zmanjšalo. Glavni razlog so zagotovo previsoke cene, ki so lani dosegle vrhunec. Na povpraševanje pa vpliva tudi nekaj drugih dejavnikov: strah pred finančno krizo, dražji krediti in čakanje na nižje cene. Ne smemo pa pozabiti niti na dejstvo, da veliko ljudi kupi stanovanje z denarjem, ki ga dobijo s prodajo stanovanja, kjer živijo. Če stanovanja ne morejo prodati, potem tudi ne kupijo drugega.

2. Kaj se dogaja z najemninami?
Oglaševane najemnine stanovanj v Ljubljani so se lani dvignile za 12 odstotkov. Domnevamo, da je glavni razlog za dvig, predvsem v pričakovanjih najemodajalcev, da lahko iztržijo višje najemnine. K temu jih je verjetno spodbudila visoka rast cen stanovanj v minulih letih. Vendar so to zgolj domneve, saj nimamo podatkov o povpraševanju. Vprašanje pa je, ali bo trg prenesel takšen dvig najemnin.

Marko Puschner, urednik spletne strani slonep.net © Dejan Mijovič

 
3. Katerim stanovanjem se je najbolj dvignila najemnina?
Najemnine so se najbolj dvignile dvosobnim in štirisobnim stanovanjem. Močno so se tudi dvignile najemnine sob, kar pa je bilo pričakovano, saj je leta 2007 prišlo do njihovega občutnega padca.

4. Je opaziti efekt "čakanja" kupcev na še nižje cene nepremičnin?
Vsekakor. To se zelo lepo odraža v številu sklenjenih poslov, ki je v letu 2008 ves čas padalo, padanje pa je bilo bolj intenzivno v drugi polovici leta. Kupci čakajo, da se bodo cene še bolj spustile.

5. Kaj lahko pričakujemo do konca 2009?
Za prodajalce bo leto 2009 pesimistično, za kupce pa optimistično. Cene bodo po vsej verjetnosti še naprej padale. Ponudbe bo dovolj, pričakujemo pa lahko še njeno povečanje, saj naj bi letos na trg prišlo tudi večje število novogradenj.

6. Kaj svetujete tistim, ki se odločajo za prodajo ali nakup stanovanja?
Tisti, ki želijo stanovanje prodati, ker potrebujejo denar, naj postavijo nižjo ceno, kot so sicer cene na trgu, in stanovanje bodo morda lahko prodali. Tisti, ki nameravajo stanovanje kupiti, naj, če je le mogoče, z nakupom še počakajo. Enako velja tudi za vse tiste, ki bi želeli prodati obstoječe stanovanje in kupiti drugo. V tem trenutku morda lahko prodajo stanovanje po bistveno nižji ceni, kot se sicer oglašujejo na trgu, težko pa ga bodo po takšni ceni kupili. Zato naj počakajo toliko časa, da se bodo cene stanovanj še bolj znižale. Obstoječe stanovanje bodo sicer prodali po nižji ceni, vendar pa bodo lahko tudi drugo stanovanje kupili po nižji ceni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.