Slovenija
19 ogledov

Ne nasedajte lažnim stranem

Lažna spletna stran Safe.si
Lažna spletna stran Faceboourk.com se domnevno ne pojavlja več. Kljub temu velja: bodite previdni pri vpisovanju osebnih podatkov.

Ne dolgo nazaj se je pojavljala zelo prepričljiva prevara, pri kateri je bila uporabljena ponarejena Facebook prijavna stran za krajo uporabnikovih osebnih podatkov in informacij o kreditni kartici, preden je uporabnika preusmerila na pravo Facebook stran.

"Prevara se začne s tem, da vam nekdo pošlje povezavo do zanimivega videa, kar seveda ni nič nenavadnega, a ko kliknete na povezavo, se vam pokaže lažna Facebook prijavna stran," pojasnjujejo na Safe.si.

Ko se obiskovalec vpiše na svoj Facebook račun, pojasnjujejo na Centru za varnejši internet, lažna stran od žrtve zahteva, da posodobi svoje nastanitve varnosti in vpiše dodatne informacije, kot so varnostno vprašanje, številka mobilnega telefona in podatki o kreditni kartici. "Če nismo pozorni na naslovno vrstico, je stran videti natanko taka kot Facebook, a dejansko gre za stran Faceboourk.com."

Po zapisu zahtevanih podatkov se spet pojavi prijavna stran Facebooka, a goljufi imajo že vaše podatke, ki jih lahko prodajo na črnem trgu ali uporabijo za krajo identitete ter finančne goljufije.

Avstralski arhitekt programske opreme Troy Hunt, ki je prevaro opisal na svojem blogu, ocenjuje, da se prevara trenutno ne pojavlja več, a kljub temu uporabnike spleta opozarja, naj bodo previdni pri povezavah, še posebej ko vpisujejo občutljive podatke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.