Slovenija
20 ogledov

“Ne perite avtov!”

Pranje avtomobila Shutterstock
Kritično. Kranjska komunala opozarja na pomanjkanje pitne vode.

Kranj. “Ljudem priporočamo, naj ne zalivajo več zelenic in ne perejo avtomobilov. Če se bo takole nadaljevalo, bomo morali objaviti tudi prepoved,” k varčevanju s pitno vodo na območju Kranja, Cerkelj, Naklega, Šenčurja in Preddvora poziva Roman Šter, vodja poslovne enote Vodovod pri Komunali Kranj. Najbolj kritična so drenažna zajetja pod hribi, kot so Povlje, Bašelj, Nova vas in Čemšenik, našteva.

Pomagalo bi 14 dni dežja

“Situacija je malo skrb vzbujajoča,” opozarja, saj padavin, ki bi jih potrebovali za normalizacijo, po njegovi oceni ne bo še vsaj deset dni. Kratkotrajne obilne padavine, kot pripomni, pa ne bi veliko pomagale, ker bi ti viri zakalili. “Da bi se akumulacija popravila, bi moralo normalno deževati vsaj 14 dni,” ocenjuje, v naslednjih dneh pa večjih padavin ne pričakuje.

Na Jesenicah vzeli resno

Omejevanje porabe vode že nekaj časa uveljavljajo na Jesenicah, se je pa stanje nekoliko umirilo. “Problematični so bili predvsem konci tedna, ampak med zadnjim ni bilo težav, ker se je poraba zmanjšala. Občani so očitno opozorila vzeli resno in jih upoštevajo,” pravi Ivan Hočevar, direktor komunalnega podjetja Jeko-In.

Problem, ker ni snega

Tudi Hočevar je prepričan, da kratkotrajne padavine ne bodo bistveno izboljšale razmer, saj je osnovni problem pomanjkanje snega v gorah. Oba velika vodna vira sta vezana na snežne zaloge in ne na podtalnico, pojasnjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.