Slovenija
48 ogledov

Ne postanite žrtev goljufov!

Prevare na svetovnem spletu. Shutterstock
Če ste se znašli v finančni stiski, nikakor ne nasedajte številnim ponudbam za kredite, ki se pojavljajo na slovenskih spletnih forumih in oglasnikih. Izstopa predvsem stiska.si in kovanec.com.

Kot so opozorili na spletni strani Varni na internetu, se je na njih obrnila uporabnica, ki je v stik z goljufom stopila prek portala kovanec.com. Na omenjeni strani so ji ponujali kredit, na koncu pa je zaradi "nastalih stroškov" ostala brez 320 evrov (in seveda brez kredita).

Nigerijska prevara v novi preobleki

Goljufi so do denarja prišli tako: za potrebe odobritve kredita je bilo treba poravnati strošek v višini 80 evrov. Ženska je denar morala poslati prek plačilnega sistema Western Union, kar je tudi storila.

Nato je uporabnico kontaktirala banka Tesco, ki ji je v elektronskem sporočilu zapisala, da je denar pripravljen, a da mora še pred tem plačati davek v višini 250 evrov – prav tako prek Western Uniona.

Nato pa iz banke ni bilo več odgovora. "Žal je gospa nasedla nigerijski prevari v novi preobleki, ki deluje veliko bolj prepričljivo kot klasična e-mail sporočila, saj se pojavlja na spletnih oglasnikih, kjer si ljudje izmenjujejo informacije o pomoči in ponudbah za delo," so zapisali na spletni strani Varni na netu, kjer si lahko ogledate tudi korespodenco med banko in uporabnico.

Ob tem še enkrat velja opozoriti na znake, ki kažejo na prevaro!

* Nakazilo prek Western Union: sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje prejemniku nakazila pa ni možno in je zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

* Polomljena slovenščina. Tudi v tem primeru je vsa komunikacija potekala v slovenščini, vendar so bili odgovori očitno prevedeni s strojnim prevajalnikom Google Translate.

* Brezplačni elektronski naslovi. "Vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije? Tudi v vzgoraj opisanem primeru je 'banka Tesco' pošiljala sporočila iz naslova jennifer-tanner@live.ca. Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com)!" še opozarjajo na Varni na internetu in vsem polagajo na srce:

"Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!"

Komentarjev 1
  • sweetdogs 14:43 29.avgust 2012.

    Posel s prevarami odlično cveti, ker je na svetu veliko totalno naivnih ljudi, kot je tudi ta 'uporabnica'. Stvari so ja tako očitne, da gre za prevaro, da je že prav smešno.Če niste kreditno sposobni, potem rajši ne ...prikaži več najemat raznih ' ugodnih kreditov', ker ali so prevara ali imajo pa oderuške obresti in boste na koncu ostali brez vsega. Ampak to je vse znano, ljudje pa še vedno nasedajo... in vedno bodo.