Slovenija
28 ogledov

"Ne potrebujemo zunanje politike Karla Erjavca"

Karl Erjavec EPA
Karl Erjavec je drugi minister vlade Mira Cerarja, ki ga je doletela interpelacija. "Glede na doslej vložene interpelacije sem zdaj jaz na vrsti," je dejal zunanji minister.

"Ne potrebujemo zunanje politike Karla Erjavca," je na v DZ, na predstavitvi inferpelacije novinarjem dejal predsednik parlametnarnega odbora za zunanjo politiko in poslanec NSi Jožef Horvat in dodal, da z interpelacijo enostavno ne morejo več odlašati.

Skupina poslancev s prvopodpisanim vodjo poslancev NSi Matejem Toninom, podpise so prispevali tudi vsi poslanci SDS, Erjavcu očita "vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike"

Karel Erjavec ni ukrepal proti diplomatom v tujini, ki so po Horvatovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, opozicija pa ministru očita še klientelistično kadrovanje in politizacijo na zunenjem ministrtvu ter demotivacijo ljudi, ki so tam zaposleni.

Kot je pojasnil Horvat na novinarski konferenci, interpelacija ne pomeni rušenja vlade: "Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam," je dodal: 

Poziv Cerarju po razrešitvi Erjavca


Če pa ne bo razrešen, Horvat opozarja premierja Mira Cerarja, da bo njegova vlada le še tonila. Zato s tem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam. Če bo to storil, bodo umaknili interpelacijo, je dejal.

Erjavec o še enem izgubljenem dnevu v parlamentu

Zunanji minister Erjavec je interpelacijo pričakoval. Kot je sporočil za STA, je bil že čas, da od besed preidejo k dejanski vložitvi interpelacije. "Glede na doslej vložene interpelacije sem zdaj jaz na vrsti," je še zapisal in dodal, da upa, da bodo z interpelacijo predlagatelji uspeli, saj bo šlo v nasprotnem ponovno "za izgubljen dan v parlamentu".

Vse gre v smer proameriških interesov

V Združeni levici interpelaciji zoper zunanjega ministra Karla Erjavca ne nameravajo nasprotovati. Tako politika Karla Erjavca kot politika interpelacije gresta v smeri proameriških interesov, na kar pa ne morejo pristajati, je danes novinarjem povedal poslanec ZL Miha Kordiš: 

"Še zlasti se nam zdi problematična obljuba ministra Erjavca o priznanju Palestine, ki se ni uresničila. Pa tudi njegova podpora zvezi Nato, kar prav tako kaže na njegovo proameriško usmerjenost," je dejal omenjeni poslanec. 

Erjavec najšibkejši člen

Bojan Dobovšek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je v odzivu  dejal, da so pričakovali interpelacijo proti kakšnemu drugemu ministru ali ministrici, saj da Erjavec ni najšibkejši člen, po njegovem so za interpelacijo primernejša področja, kot so zdravstvo, kultura in varnost.

Dobovšek sicer ne ve, ali bi se lahko premier Miro Cerar odpovedal Erjavcu. "Kako je trdna koalicija, ne vem. To bodo morali povedati predstavniki koalicije. Ampak daje se občutek, da Cerar ne vodi koalicije," je dejal.

Smešna in otročja interpelacija

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer interpelacije ne namerava podpreti. Kot je ocenil danes, gre za eno "najbolj smešnih in otroških interpelacij", ki da jih je videl. "Očitajo mu, predvsem tisti, ki so bili nasprotniki priznanja Palestine, da tega ni naredil v letošnjem letu. Torej več kot jasno je, da gre za otroške igrice, ki naj se jih gredo kar sami," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • leonardo 08:36 08.januar 2016.

    In to upravičeno. Kaj jim je pa obljubil poračun za leto 2015? Kje pa je sedaj šleva, ki ne drži besede. No upam, da ga bodo volivci dali na čevelj. Saj je zaradi njih minister. Danes in nikdar več!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:42 07.januar 2016.

    Kakšen minister in kurac.Za pralni stroj se krega ko neumen,zaSlovenijo pa še z dopusta ne pride.

  • Lavdan 16:59 07.januar 2016.

    Kako ravno njega, človeka ki lahko zaseda katero koli ministrsko mesto. Njega se sestreli na volitvah enkrat za vselej, da bo mir pred njim.