Slovenija
2 ogledov

Ne povedo, koliko so zbrali za Janšo

Janševi podporniki pred sodiščem. Anže Petkovšek
V SDS ne razkrivajo, koliko so v enem letu zbrali v "skladu za pomoč obtoženim v politično motiviranih sodnih postopkih.”

V Slovenski demokratski stranki (SDS) imajo skoraj eno leto odprt tekoč račun, na katerega se stekajo sredstva, namenjena poravnavni sodnih in upravnih stroškov, ki so bili v postopkih naloženi predsedniku stranke Janezu Janši in drugim članom SDS. Kako težak je "sklad za pomoč obtoženim v politično motiviranih sodnih postopkih”, ne razkrivajo. "TRR je še vedno odprt, potreba po tovrstni pomoči glede na razmere v našem sodstvu je še kako velika, vsem, ki so doslej donirali se iskreno zahvaljujemo in upamo, da bo akcija še naprej uspešna," je vse, kar so odgovorili na vprašanja o višini zbranih sredstev in njihovi porabi.

Predsednik stranke je bil udeležen v več sodnih postopkih, za katere je imel tudi precej sodnih stroškov. Po zadnji odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženju predsednikov strank, v delu, ki se nanaša nanj, mu mora KPK povrniti 538,68 evrov stroškov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, sice pa je imel prvak SDS v sodnih postopkih doslej več stroškov.

Draga Patria

Največ so ga stali postopki v zvezi z afero Patria. Junija predlani ga je okrajno sodišče obsodilo na dve leti zapora in 37.000 evrov stranske denarne kazni. Ob tem so mu bili naloženi stroški v višini 1.487,50 evrov sodne takse in stroškov postopka v višini 5.730,70 EUR, kar je vse poravnal.

Izgubil je tudi tožbo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda - višje sodišče je v začetku leta odločilo, da ne bo dobil zahtevane odškodnine v višini poldrugega milijona evrov. Pritrdilo je sodbi okrožnega sodišča, ki mu je aprila, ko je bil na SDS odprt poseben tekoči račun, lani naložilo za 27.852 evrov pravdnih stroškov.

Izgubil proti Delu

V februarju je izgubil tožbo proti časopisni hiši Delo in njenemu novinarju Borisu Ježu. Zaradi posega v osebnostne pravice ter čast in dobro ime je Janša od časopisne hiše zahteval 5000 evrov, prvostopenjsko sodišče pa je njegovo zahtevo februarja letos zavrnilo in mu naložilo plačilo sodnih stroškov.

Odprti postopki

V naslednjih mesecih ga čaka še nekaj sodnih postopkov. Janši bodo tako začeli soditi zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar in zaradi domnevne razžalitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka Francija Perčiča.

Komentarjev 26
  • marabunta 09:40 05.marec 2015.

    ne domišljaj si, v Nemčiji bi že zdavnaj bil tam kamor spada, pa ne samo on....samo v SLO se lahko taki modeli prosto sprehajajo okrog in si izmišljajo razne izgovore, da se izognejo pravici

  • mph 09:23 05.marec 2015.

    Ne želi si Nemčije, tam bi že davno tega sedel.

  • dragec 07:31 05.marec 2015.

    Mrki, javi se in doniraj na račun SSDSS